Draghi parat til at forsvare sig mod Brexit-uro

Eurozonens finansmarkeder har foreløbigt formået at klare sig igennem den øgede usikkerhed, der er opstået i forbindelse med briternes beslutning om at forlade EU.

Bliver de økonomiske effekter for udtalte, er Den Europæiske Centralbank (ECB) dog parat til at skride ind. Det signalerer chefen for ECB, Mario Draghi, torsdag på et pressemøde Fold sammen
Læs mere
Foto: FRANCOIS LENOIR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bliver de økonomiske effekter for udtalte, er Den Europæiske Centralbank (ECB) dog parat til at skride ind.

Det signalerer chefen for ECB, Mario Draghi, torsdag på et pressemøde, efter at banken som ventet har fastholdt sine renter og månedlige opkøbsprogram for obligationer på 80 mia. euro.

Han peger på, at bankens beslutning om at tilføre likviditet, hvis det er nødvendigt, samt den lempelige pengepolitik har hjulpet til at dæmme op for uro på markederne.

»Givet den herskende usikkerhed vil Styrelsesrådet samtidig vedblive med at overvåge udviklingen i økonomien og på finansmarkederne tæt for at sikre, at den lempelige pengepolitik slår igennem i den økonomiske udvikling,« siger Mario Draghi på pressemødet.

Bedre klædt på om et par måneder

Han peger på, at banken om et par måneder, når embedsmændene er kommet med nye estimater, vil være bedre klædt på til at vurdere brexits effekter på den underliggende økonomiske udvikling.

»Hvis det er nødvendigt for at nå sin målsætning, vil Styrelsesrådet agere ved at bruge alle forhåndenværende redskaber inden for sit mandat,« siger Mario Draghi.

Centralbankchefen påpeger, at de første undersøgelser fra ECB peger på, at brexit endnu ikke har fået effekt på inflationen i eurozonen.

Om den økonomiske udvikling konstaterer Mario Draghi, at første kvartal bød på en vækst i eurozonen på 0,6 pct. på kvartalsbasis. Væksten blev drevet af den indenlandske efterspørgsel, mens væksten i eksporten var behersket.

I andet kvartal ventes fortsat vækst, men på et lavere niveau end i første kvartal.

På den lidt længere bane ventes økonomien fortsat at bedres i et moderat tempo.