Draghi: Opkøbsprogram understøtter bedring af økonomien

Chefen for Den Europæiske Centralbank (ECB) Mario Draghi ser lysere på den europæiske økonomi, hvilket blandt andet skyldes, at han hver måned sender 60 mia. euro ud i systemet.

Chefen for Den Europæiske Centralbank (ECB) Mario Draghi ser lysere på den europæiske økonomi, hvilket blandt andet skyldes, at han hver måned sender 60 mia. euro ud i systemet. Fold sammen
Læs mere
Foto: SERGIO GARCIA; Your Image by S
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det går noget bedre med den europæiske økonomi, end tilfældet var sidste år. Og en af de helt afgørende faktorer er Den Europæiske Centralbanks (ECB's) massive kvantitative lempelser, der hver måned sender 60 mia. euro ud i systemet.

Sådan lyder meldingen fra Mario Draghi, der er chef for ECB, ved onsdagens pressemøde i banken efter rentemeddelelsen, der som ventet indeholdt fastholdte renteniveauer.

Ifølge Mario Draghi kører lempelsesprogrammet "godt", og det vil understøtte udviklingen i økonomien og inflationen til et niveau på "knap" 2 pct., som er ECB's mål.

- QE-programmet kører godt og vil fortsætte med at køre indtil slutningen af september 2016, eller i hvert fald indtil vi ser en vedholdende ændring af inflationsniveauet, sagde Mario Draghi ved pressemødet.

Ifølge ham ventes inflationen at forblive på lave niveauer i de kommende måneder, mens priserne ses stige mod slutningen af året og fortsætte opad i de kommende år.

For 2015 løfter centralbanken på den baggrund sit skøn for inflationen i eurozonen til 0,3 pct. fra tidligere 0,0 pct., mens inflationsforventningerne til 2016 og 2017 fastholdes på henholdsvis 1,5 pct. og 1,8 pct.

Samtidig fastholder ECB sin prognose for den økonomiske vækst i eurozonen i 2015 og 2016, mens prognosen for 2017 sænkes en smule.

ECB venter nu en vækst i bruttonationalproduktet (BNP) i 2017 på 2,0 pct. mod tidligere ventet 2,1 pct., mens prognosen for 2015 og 2016 fortsat tilsiger en vækst på henholdsvis 1,5 pct. og 1,9 pct.

En af årsagerne til de lidt lavere vækstforventninger er, at økonomien i eurozonen har mistet en smule momentum i de seneste par måneder - mest på grund af handlen med lande uden for eurosamarbejdet, fastslog Mario Draghi ved onsdag eftermiddags pressemøde.

Generelt går tingene dog bedre, og de fortsat lave oliepriser vil ifølge ECB-chefen hjælpe eurozonens økonomi på vej mod en vedvarende bedring.

- De fortsat lave priser på olie bør fortsætte med at understøtte rådighedsbeløbene og dermed også privatforbruget og investeringerne, sagde Mario Draghi ved pressemødet.

/ritzau/FINANS