Draghi-bazookaen vil have flere penge i posen

Siden oktober har Den Europæiske Centralbank (ECB) signaleret, at den overvejer at lempe pengepolitikken yderligere for at bekæmpe den lave inflation.

Foto: FRANCOIS LENOIR. Den Europæiske Centralbanks (ECB) præsident, Mario Draghi. Arkivfoto.
Læs mere
Fold sammen

Derfor er det forventningen hos seniorstrateg Rasmus Pilegaard fra PFA, at centralbankchef Mario Draghi har flere penge med i posen, når han på torsdagens rentemøde annoncerer, om han vil udvide det storstilede opkøbsprogram af statsobligationer, som også går under navnet "bazookaen".

- Markedet har ret store forventninger til, hvad ECB vil beslutte på mødet. Og Draghi har ikke gjort meget for at dæmpe de forventninger - tværtimod har han været ude og sige, at man vil gøre, hvad der skal til for at nå inflationsmålet på 2 pct., påpeger Rasmus Pilegaard i en skriftlig kommentar.

Seniorstrategen nævner, at markedet indregner en chance på 80 pct. for, at indlånsrenten sættes yderligere ned fra de nuværende minus 0,2 pct., og at opkøbsprogrammet bliver forlænget til efter september 2016.

Han tilføjer, at totredjedele af analytikerne regner med, at de månedlige opkøb bliver forøget fra de nuværende 60 mia. euro om måneden. Analytikernes forventninger falder sammen med, at onsdagens tal for inflationen i eurozonen viste en svagere udvikling end ventet i november, da kerneinflationen faldt til 0,9 pct. fra 1,1 pct. i oktober.

Rasmus Pilegaard forklarer, at Mario Draghi flere gange har demonstreret, at han er klar til at gå nye veje og tage utraditionelle værktøjer i brug for at sikre, at ECB lever op til sit inflationsmål. I forbindelse med rentenedsættelsen regner markedet således med en reducering i depotrenten på mellem 10 og 20 basispunkter, hvormed renten vil blive negativ med henholdsvis 0,3 og 0,4 pct., fortæller seniorstrategen.

Rasmus Pilegaard vurderer, at hvis Draghi vil skabe en tydelig effekt i markedet, så er det mest sandsynligt, at han sænker depotrenten til under minus 0,3 pct.

Rentemeddelelsen fra ECB offentliggøres klokken 13.45 torsdag eftermiddag.