DONG skal byde på norske licenser

DONG (Dansk Olie- og Naturgas) vil i år byde på bore-licenser i Norge. DONG har andele i fire producerende licenser og to efterforskningslicenser på norsk sokkel efter købet af det norske olieselskab Pelican for 380 mio. i december 2001.

Det oplyser finansminister Thor Pedersen (V) i sin årlige redegørelse til Folketinget om DONG. Regeringen vil liberalisere det danske el- og gasmarked og privatisere DONG. Forinden vil regeringen udvikle selskabet, så værdierne ikke udhules.

Regeringen vil udøve "aktivt ejerskab", oplyser han.

Regeringen vil analysere, hvilke dele af DONG, der skal privatiseres og hvornår. Den lægger afgørende vægt på at sikre forbrugerne og erhvervslivet lave gaspriser og god service, oplyser han.

Indtil 2005 ventes DONG at investere mindst ti mia. kr.

Aftalen om en rørledning til Polen, Baltic Pipe, er forsinket.

EU-Kommissionen har krævet, at partnerne i Dansk Undergrunds Consortium - Maersk Olie & Gas, Shell og Texaco - sælger gas fra danske felter separat, ikke samlet.

DONG overvejer også en rørledning til Storbritannien. Så kan selskabet sælge gas, som bliver til overs, når DONG mister markedsandele i Danmark til andre leverandører. Desuden udlignes europæiske gaspriser med rørledninger, fordi gassen strømmer til markeder med høje priser, påpeger Thor Pedersen.

Fra 2003 adskilles DONG's kommercielle del fra den regulerede del. Dermed får DONG A/S ansvaret for handel med gas, efterforskning, produktion og vedvarende energi. Samtidig får DONG Energi-service ansvar for transmissionsnet, fordeling, lager og olierør fra Nordsøen til Fredericia.

DONG havde ved udgangen af 2000 lån for 9,6 mia. kr. Heraf stammede 6,6 mia. kr. fra købet af Naturgas Syd og Naturgas Sjælland. Selskabet havde en egenkapital på 11,8 mia. kr. og likvide midler for 6 mia. kr. DONG regner med at finansiere sine investeringer over driften, men vil ikke afvise at tage lån, oplyser finansministeren.

DONG regner i år med at afdrage en halv mia. kr. ligesom i 2000 af statslånet på 1,4 mia. kr. for overtagelsen af Naturgas Syd.

/ritzau/