DONG og Elsam forhandler

Elsam har tilsyneladende fortrudt afvisningen af DONGs købstilbud og bedt om nye forhandlinger. Det har de fået.

Læs mere
Fold sammen
Trods sidste uges sammenbrud er fusionsforhandlingerne mellem Elsam og DONG genoptaget. De to parter mødtes i aftes hos DONGs ejere i Finansministeriet. Ministeriet oplyser, at det skete på Elsams initiativ.

»Vi er villige til at se på alle muligheder. Men det er ikke let,« sagde finansminister Thor Pedersen (V), da han gik ind til mødet.

Forhandlingerne kommer før dagens generalforsamling i Elsam, hvor selskabets ejerkreds af elselskaber i Jylland og på Fyn skal diskutere bestyrelsens fusionsplaner.

Her kunne Elsam-ledelsen risikere kritik for at have afvist tilbuddet fra DONG og i stedet satse på at gå sammen med det statsejede svenske energiselskab Vattenfall.

Forhandlingerne mellem DONG og Elsam brød sammen på grund af uenighed om værdien af de to selskaber. Efterfølgende har Thor Pedersen beklaget det sammenbrud, og opfordret til, at der gøres et nyt forsøg.

»Jeg har hele tiden sagt, at det er en mærkelig løsning, hvis den svenske stat ender med at blive en stor energileverandør i Danmark,« sagde han i går.

Fusionen med Elsam er dog også en af anbefalingerne i den rapport, som regeringen har fået udarbejdet om, hvordan DONG gøres attraktiv for investorerne i en kommende privatisering.

Men DONG og dets ejer ville ikke have en sammenlægning for enhver pris. Elsam forlangte, at dets ejere skulle ende med at have 47 procent af aktierne i fusionen. Det krav indebar, at Elsam skulle være næsten dobbelt så meget værd som DONG, fordi DONG allerede ejer 25 procent af Elsam-aktierne.

Dengang ville finansministeren kun gå med til, at Elsam-ejerne fik 43 procent af aktierne.

Ved redaktionens slutning var forhandlingerne ikke afsluttet endnu. De havde ellers været i gang siden klokken 11 . Men de blev besværliggjort af, at Thor Pedersen var optaget i Folketinget, hvor der var tredjebehandling af finanslovsforslaget.

Kilder tæt på forhandlingerne vurderer over for Berlingske Tidende, at det er absolut sidste chance for at få en sammenlægning af Elsam og DONG.

Thor Pedersen ville ikke spå om udfaldet.

»Personligt er jeg optimist, lige meget hvilket problem, vi står overfor. Men det her er svært,« sagde finansministeren.

Hvis en aftale kommer på plads, vil han allerede i dag indkalde partiernes energiordførere for at få deres godkendelse.