DONG køber dårlig forretning

DONG er klar til at købe tre olie- og gasfelter, som ikke er attraktive for Statoil. DONGs direktør vil gøre milliardhandlen, som endnu ikke er godkendt af DONGs bestyrelse, til en god forretning.

Læs mere
Fold sammen
Mens det statsejede Dansk Olie og Naturgas betragter det kommende og hidtil hemmeligholdte køb af tre oliefelter i Nordsøen fra norske Statoil som en stor strategisk gevinst, mener Statoil, at felterne er uden langsigtet perspektiv.

Det oplyser den børsnoterede norske koncern, efter at Berlingske Tidende i går afslørede, at milliardhandlen bliver offentliggjort på tirsdag.

»Der er ikke noget langsigtet i de felter. De er på vej ned. Felterne har fortsat en værdi, men vi vil hellere koncentrere vores indsats andre steder i verden, hvor mulighederne er større og hvor engagementernes varighed er længere,« siger Søren Bjelka, informationschef i Statoil A/S.

Sirifeltet, et af de tre felter, er medvirkende til, at Statoil trækker sig ud:

»Sirifeltet vil være udtømt i løbet af de næste par år. Derfor trækker vi os som operatør og lader DONG tage over,« siger han.

Anders Eldrup, adm. dir. i DONG, mener alligevel, at milliardhandlen bliver til DONGs fordel.

»Sirifeltet ligger i Statoils yderområde, men i kernen af vores. I området omkring Sirifeltet ligger en række mindre felter, som DONG ejer andele i, men som Statoil ikke ejer noget af. Vi kan bruge produktionsplatformen på Sirifeltet til at nå de felter, som det ville have været meget dyrt at etablere produktionsplatforme på,« siger han.

DONGs opkøbsplaner er endnu ikke godkendt af DONGs bestyrelse. Men det sker efter alt at dømme på mandag, hvor handlen optræder som et punkt på dagsordenen ved det planlagte bestyrelsesmøde.

Ingen kommentarer

Det er ikke lykkedes at få en kommentar til handlen fra hverken DONGs bestyrelsesformand Sven Kristian Riskær eller næstformand Lars Nørby Johansen.

Inden Berlingske Tidendes afsløring af milliardhandlen i går havde DONG forberedt et stort presseprogram, der omfattede journalister fra seks særligt indbudte medier.

En time var afsat til hvert medie, så der var tid til at interviewe blandt andre Anders Eldrup og topchefer fra Statoil. Klokken 13 ville DONG og Statoil delagtiggøre den resterende presse og offentlighed om handlen.

Men før på tirsdag ønsker DONG ikke at oplyse den samlede pris eller hvor længe, det statsejede selskab forventer at kunne udnytte felterne.

»Jeg er allerede gået langt med at kommentere noget, som jeg ikke har kommentarer til før på tirsdag. Hvis jeg siger mere, bliver I jo bare væk fra pressearrangementet,« siger Anders Eldrup.

DONG var med til at bygge platformen på Sirifeltet. Det danske selskab har betalt omtrent en femtedel af de mere end tre mia. kr. som det kostede at opføre platformen, inden den blev sat i produktion i 1997. Det vurderes i dag, at Statoil skal have mere end en mia. kr. for at overdrage sin ejerandel på 40 procent til DONG.

Kilder i oliebranchen vurderer, at der kan være op mod 25 mio. tønder olie tilbage i Sirifeltet, hvilket er halvdelen af den oprindelige kapacitet. Dermed er der tale om mere end en bundslat, som DONG får afgørende indflydelse over.