DONG bag mystisk Elsam-opkøb

Statslige DONG betaler 2,7 mia. til fynske og østjyske elforbrugere. Til gengæld får DONG en ejerandel i elproducenten Elsam. Købet sker blandt andet for at holde udlændinge ude af det danske marked.

Det viser sig nu, at det ikke var en udenlandsk energigigant, men derimod statejede danske DONG, der i december overtog kontrollen med 16,3 procent af aktierne i den jysk-fynske elproducent Elsam. Den nye aktionær får en lunken modtagelse af Elsams ledelse.

Det DONG-kontrollerede Energigruppen Jylland El har købt aktieposten for 2,675 milliarder kroner af de tre distributionsselskaber Energi Fyn, Tre-For og Ravdex. Først mandag aften faldt handlen helt på plads, men den er stadig betinget af, at ingen af de andre Elsam-aktionærer udnytter deres forkøbsret.

Opkøbet har ifølge DONGs administrerende direktør Anders Eldrup to formål. For det første skal der høstes synergier ved at knytte selskaberne tættere sammen.

»Det er på enhver måde ment som en venligtsindet forøgelse af vores samarbejde,« siger han.

Og for det andet skal det holde udenlandske konkurrenter ude af det danske marked.

»Vi må forholde os til virkeligheden, som er, at vi har fået en meget klar melding fra de tre selskaber om, at de har besluttet sig for at sælge. Det vil sige, at hvis ikke vi køber det, så må vi se for os, at nogle andre gør det.«

Nogle udlændinge, for eksempel?

»Ja, det var nok ret sandsynligt. Det er svært at se andre danske selskaber på banen,« siger Anders Eldrup.

Han vil ikke sige, om DONG er interesseret i at købe flere Elsam-aktier. I forvejen ejede Energigruppen godt tre procent af Elsam. DONG ejer 64 procent af aktierne i Energigruppen.

Elsams administrerende direktør Peter Høstgaard-Jensen havde helst set, at den gamle ejerstruktur var blevet bevaret. Han er dog tilfreds med, at det er en dansk ejer, der nu kommer ind. Om end regeringens planer om at privatisere DONG giver usikkerhed om, hvor dansk det vil være i fremtiden.

»Vi går efter at få skabt et stærkt dansk selskab. Og der må vi jo indrømme, at DONG er et dansk selskab - endnu da,« siger Peter Høstgaard-Jensen.

Han roser dog DONGs ledelse for undervejs i forløbet grundigt at have informeret Elsam om opkøbsplanerne.

I Elsams bagland er der også utilfredshed med handlen. Det kan få de øvrige ejere til at udnytte deres forkøbsret, advarer direktør Holger Blok fra Elsam-aktionæren Energimidt.

»Vi vil bestemt ikke udelukke, at der er nogle aktionærer, der vil gå sammen og købe nogle aktier med det formål at fastholde kredsen bag Elsams bestyrelse,« siger han til Ritzau.

De gamle aktionærer skal købe cirka fem procent af alle Elsam-aktierne for næsen af DONG for at forhindre dem i at få en bestyrelsespost.

Alle tre sælgene selskaber er kontrolleret af forbrugerne. Tre-For leverer strøm og varme i det jyske trekantsområde, mens de to andre selskaber opererer på Fyn.

I oktober sidste år tabte DONG en kamp mod Elsam om retten til at købe nordsjællandske NESA. Men Anders Eldrup afviser, at den aktuelle handel har noget med det at gøre.

»Det her er helt fritstående. Vi håber og regner med, at Elsam kommer igennem med sit køb af NESA. Vi tror, at det vil være godt for konsolideringen i den danske energisektor, at man får den samling på plads. Vi ønsker absolut Elsam held og lykke,« siger han.

Konkurrencemyndighederne er stadig ikke færdige med at vurdere, om Elsam skal have lov at købe NESA og dets aktiepost i produktionsselskabet Energi E2, der er en potentiel konkurrent til Elsam. Elsam og sælgerne, Gentofte Kommune og Københavns Amt, venter en afklaring ved udgangen af denne måned.