Donald Trumps verbale skud mod muslimer rammer ham i foden

Den amerikanske republikanske præsidentkandidat Donald Trump slipper ikke ustraffet for sine nedladende ytringer om muslimer. Nu vender arabisk forretningspartner Trump ryggen.

Den republikanske præsidentkandidat Donald Trump taler ved the Republican Jewish Coalition's Presidential Forum Fold sammen
Læs mere
Foto: YURI GRIPAS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Donald Trumps tiltagende angreb på muslimer, der senest er kulmineret med forslaget om at forbyde muslimer indrejse til USA, får nu følger for hans eget forretningsimperium.

En af de største og mest fashionable boligindretningskæder i Mellemøsten, Lifestyle, fjerner således nu produkter af varemærket Trump Home fra 160 forretninger i Mellemøsten.

»Som et af de mest populære boligindretningsbrands i Mellemøsten sætter Lifestyle pris på og respekterer vores kunders følelser. I lyset af de seneste udtalelser fra præsidentkandidaten i amerikanske medier, har vi suspenderet salget af alle produkter fra Trump Home,« siger Lifestyles adm. direktør Sachin Mundhwa til erhvervssitet Quartz.

Samarbejdet mellem Trump og Lifestyle-ejeren, Dubais Landmark Group, blev indgået tidligere i år, og siden har Mellemøstens mere stilbevidste forbrugere, som går efter premiummærker, kunnet købe Trump Homes mærkevarer i Lifestyles forretninger i blandt andet Kuwait, De Forenede Arabiske Emirater, Saudi-Arabien og Qatar.

Den kontroversielle amerikanske præsidentkandidat gør i vid udstrækning forretning med forretningsfolk i Mellemøsten, ligesom en del af hans milliardformue bygger på forretninger med arabiske forretningsfolk.

Og på trods af Trumps udfald mod muslimer, opretholder mange forretningsforbindelser den diplomatiske linje.

Det gælder blandt andre det Dubai-baserede, Damac Properties, der er en af de største luksusdevelopere i Mellemøsten, og som de sidste par år har drevet Trump International Golf Club i Dubai.

»Vi vil gerne understrege, at vores aftale er indgået med Trump Organisation, som en af de førende golfbaneoperatører i verden. Som sådan vil vi ikke kommentere yderligere på Mr. Trumps personlige eller politiske dagsorden, og heller ikke kommentere den interne debat på den amerikanske politiske scene,« lyder senior vicepresident Niall McLoughlin fra Damac Properties kommentar til Quartz

Erhvervssitet oplister i øvrigt en række andre forretninger, som Donald Trump har sammen med muslimske forretningsfolk og investorer.

Qatar Airways har for eksempel lejet sig ind til The Trump Tower på 5th Avenue i New York med et helt »corporate campus«. Også flere medlemmer af den saudiske kongefamilie har været lejere hos Trump i »tårnet« på 5th Avenue, hvilket for tiden gælder prins Mutaib bin Abdulaziz Al Saud.

Medlemmer af den saudiske kongefamilie skal i øvrigt have holdt hånden under Trump, da han i begyndelsen af 1990erne røg ud i økonomisk uføre.