Donald Trump bliver TV-stjerne

Amerikanernes kærlighedsaffære med reality TV-shows har affødt endnu et koncept, denne gang fra det barske erhvervsliv. Seksten unge mennesker konkurrerer om et job hos Donald Trump.

NEW YORK

New Yorks ukronede ejendomskonge Donald Trump er blevet medproducer og vært for seneste skud på stammen af de evigt populære reality TV-shows.

Titlen er »The Apprentice« - lærlingen - og vinderen kommer i lære som mogul i et af Donald Trumps firmaer i et år. Den heldige får endda penge for indsatsen - nærmere betegnet 250.000 dollar - ca. halvanden million kroner.

The Apprentice foregår i New Yorks ubarmhjertige kapitalismekværn. Kan man overleve her, kan man overleve alt.

»Denne ø (Manhattan, red.) er den virkelige jungle. Hvis du ikke passer på, kan den æde dig op og spytte dig ud,« som Trump sagde i den første episode.

Showet har potentiale til ikke blot at lokke sædvanlige reality TV fans til men også andre, der gerne vil have et par tips om forretningslivet fra en mand, der må formodes at vide, hvad han snakker om.

For det er Trump selv, der vurderer deltagernes indsats hver uge, og det er ham, der til sidst verfer en af de dystende på det tabende hold ud og forklarer hvorfor.

Ved premieren blev deltagerne opdelt i to grupper - de otte kvinder i ét team og de otte mænd i et andet. Deres første opgave bestod i at sælge lemonade på gaden i New York.

Mændene var klart de mest organiserede, mens kvindeholdet øjeblikkelig kom op at køre på de høje, emotionelle nagler og brugte flere timer på at skændes.

Men det blev alligevel kvinderne, der vandt. Mændene begik den brøler at placere deres lemonadestand lige i nærheden af New Yorks fisketorv.

»Hvad tænker de dog på. At sælge lemonade lige ved siden af stinkende fisk?« kommenterede Trump hovedrystende.

Kvinderne havde fornuftigvis holdt sig til et af New Yorks hovedstrøg med et mylder af potentielle kunder. Desuden havde kvindeholdet den fordel, at det, nåja, bestod af kvinder. De solgte deres lemonade suppleret af et kindkys for fem dollar - ca. 30 kroner. Mændene holdt sig til en dollar - ca. seks kroner - uden yderligere fiksfakserier og formåede kun at omsætte for halvt så meget som kvinderne.

Så det blev mændene, der måtte til verbal spanking hos Trump.

Lederen af mande-teamet fik at vide, at han ikke var konsistent. En anden deltager blev kaldt »en vildmand«, og han lod en overgang til at være i fare for at blive smidt ud, men i sidste ende faldt hammeren over en anden.

»Du er fyret,« kom det fra Trump.

»Det er jeg ked af at høre,« sagde den unge mand hjerteskærende, hvorefter han hentede sin kuffert og slukøret satte sig ind i en gul taxa.

Du'r ikke, væk. Næste uge er det en andens tur. Ædt op af cementjunglen og spyttet ud igen - af selveste Donald Trump.