Dollarfald koster mange danske arbejdspladser

Det dramatiske fald i kursen på amerikanske dollar vil fortsætte i 2004. Og den lave dollarkurs vil koste tusindvis af danske arbejdspladser.

I alt 74.000 arbejdspladser vil forsvinde herhjemme som følge af kursfaldet, viser nye beregninger, som Arbejderbevægelsens Erhvervsråd har lavet for Ugebrevet A4, som udgives af LO.

Holder dollaren sit nuværende niveau året ud, vil det koste 36.000 arbejdspladser i år og yderligere 10.000 næste år. Det kommer oven i de 28.000 arbejdspladser, som dollarfaldet kostede i 2003.

Den danske krone er bundet til euroen, og når dollaren falder i forhold til euro, bliver den også mindre værd i forhold til den danske krone.

Det er godt for danskere, der skal på ferie i USA, men skidt for de danske virksomheder og for beskæftigelsen. Det betyder nemlig, at amerikanske virksomheder og forbrugere køber færre produkter i Danmark.

Indtil videre har Den Europæiske Centralbank, ECB, afvist at ty til en europæisk rentenedsættelse, der kunne stoppe dollarens fald, skriver ugebrevet. ECB afviser at gribe ind for ikke at øge inflationen.

/ritzau/