Dollarens optur gør ondt på amerikanerne

Som altid er det godt for nogen og skidt for andre, når dollaren får en optur. Turisterne holder på pengene.

Mængden af turister til USA kan falde 15-20 procent i løbet af foråret, hvis dollaren fortsætter med at stige. Foto: Spencer Platt/AFP Fold sammen
Læs mere

Ja, det gør ondt. Meget ondt endda. På turistindustrien, på restauranterne, på hotellerne, på underholdningsindustrien og på alle de, der lever af turisterne og på lokale udlændinges forbrug. Dollarkursen er nemlig steget med rekordfart de seneste måneder og er steget til over syv kroner for en dollar. For blot et halvt år siden lå den langt under 6,70. Og især i byerne New York, Chicago, Los Angeles og San Francisco, som er meget afhængige af en lind strøm af turister og rige fastboende udlændinge, bliver koret af folk, der hyler højt, større og blander sig med amerikanske virksomheder, som også kan mærke konkurrenceevnen forsvinde som dug for solen.

Og så er der alle de udlændinge i disse byer, der modtager deres løn i alt mulig andet end dollar og skal have vekslet pengene til den amerikanske valuta. Der gør det også ondt. Men som regel er der ingen, der har ondt af disse mennesker, fordi de i forvejen tjener en nogenlunde pæn løn ved at være udstationeret enten som diplomat, bankansat eller – for den sags skyld – journalist. Så journalistens klagesang udelader vi fra denne klumme og koncentrerer os om amerikanerne og deres problemer. For de er store lige nu.

Jeg er lige returneret fra en kort tur til New York, og man kan roligt sige, at hvis man går de lokale på klingen, så kan de mærke, at turisterne holder på pengene. Der er også nogle, der bliver helt væk. Ingen vil helt ud med, hvad det betyder for netop deres business. Men et forsigtigt gæt fra New Yorks turistforening taler om en nedgang i turismen med 15-20 procent i løbet af foråret, hvis dollaren fortsætter op. Samtidig mærker man, at de mange udlændinge, der bor i byen, ikke går så meget ud som tidligere, og der bliver også fedtet med de berømte drikkepenge, som er af så vital betydning for mange i service-erhvervene. Så alle mærker nedgangen. Men det er turistindustrien, der først mærker, at f.eks. europæerne bliver væk.

Men det virkelige problem er selvfølgelig de amerikanske virksomheder, som lever af at eksportere. De kan risikere at opleve en nedgang, der vil noget, og de amerikanske økonomer spår lystigt i kaffegrumset for at se, hvor længe dollaren vil stige, og hvor det hele vil ende.

De mest dystre af dem mener, at himmelflugten først slutter omkring ni kroner for en dollar. Og det får de amerikanske virksomheder helt op i det røde felt, selv om det retfærdigvis skal siges, at det kun er få af økonomerne, der spår en så høj dollarkurs.

Men mindre er også en katastrofe, og som amerikanske virksomhedsejere bemærker, så er det godt, at europæerne jubler, men det eneste, der kan redde situationen for amerikanerne er, at den lave europæiske rente sammen med en lav oliepris og en lavere euro forhåbentlig vil få gang i hjulene i Europa. Så stiger væksten i Europa nemlig, hvilket vil betyde meget for de amerikanske virksomheders muligheder for at afsætte varerne, selv om de på grund af kursen er dyrere. Og det kan blive afgørende for amerikanerne.

Men de store amerikanske virksomheder holder øje med udviklingen, fordi dollaren aldrig nogensinde tidligere har haft så meget fart på i opadgående retning. Det er en massiv optur, der ses, og euroens fald er lige så markant. Derfor er mange også særdeles interesseret i, hvor langt dollaren kommer op.

Det er selvfølgelig de europæiske opkøbsprogrammer, som den europæiske centralbank gennemfører, der tvinger euroen ned, siger amerikanske økonomer. Det får følger ikke alene for de amerikanske virksomheder, men også for den amerikanske centralbanks håb om at kunne hæve renterne inden for kortere tid. For inflationen er lav i USA, og hvis man under indtryk af den høje dollarkurs også hæver renten, så kan det gå ud over de inflationsmål, centralbanken har sat sig. Så sandsynligheden for, at den amerikanske rente også bliver der, hvor den er, i månederne, der kommer, er meget store.

Men tilbage til turistbranchen i New York. I fredags satte jeg mig i en lille italiensk restaurant, jeg ofte har været i i New York. Billig og god. Lært af erfaring vidste jeg, at man skal bestille bord på en fredag. Til min overraskelse var restauranten ikke fyldt. Hvor folk var hennne? Jo, amerikanerne var der. Men der manglede tyskerne, franskmændene og danskerne og alle de andre. De var blevet hjemme. Og da jeg så regningen burde jeg måske også være blevet hjemme. For priserne var – omregnet til danske kroner – steget med 30 procent i forhold til for et år siden. Det blev (næsten) ved postevand.