Dollar-lussing

Dollar-pres nedtoner Chr. Hansens 2004-forventninger. Produktion i USA beskytter den amerikanske forretning mod valutafald. Dollarproblemet stammer fra resten af verden.

Læs mere
Fold sammen
Den dalende dollarkurs rammer den danske ingredienskoncern Chr. Hansen som en syngende lussing. Koncernen forventer nu et resultat før skat på 115-145 mio. kr. mod tidligere 140-170 mio. kr.

Ændringen skyldes udelukkende effekten af den faldende dollar.

»Salget følger stort set drejebogen, men vores koncern er skruet sådan sammen, at vi er meget valutafølsomme. Derfor har vi afstemt vores nye forventninger i forhold til en dollarkurs med 5,90 som markør. Hidtil har vi taget udgangspunkt i en dollar på kurs 6,40,« siger Erik Sørensen.

55 procent af Chr. Hansens omkostninger afholdes i euro, mens blot 40 procent faktureringen sker i euro.

De resterende 60 procent af salget følger mere eller mindre dollaren, oplyser Erik Sørensen.

Godt 30 procent af ingrediensforretningen ligger i USA. Men her afholder koncernen også produktionsomkostningerne i dollar, og det beskytter til en vis grad mod konsekvenserne af dollarfaldet.

Chr. Hansens væsentligste dollar-problem stammer ifølge Hanne Leth Hillman, analytiker hos Gudme Raaschou, ikke fra USA.

»Vækstmarkeder som Rusland, til en vis grad de nye østlande og i særdeleshed Asien, hvor der afregnes i valuta, der er knyttet til dollaren er et problem for selskabet. Chr. Hansen har ikke produktion i de regioner, så her er der ingen mulighed for at kompensere for dollarfaldet,« siger hun.

Erik Sørensen bekræfter, at dollarfaldet kapper toppen af gevinsten på de nye, spændende høj-vækstmarkeder.

»Vi har eksempelvis ikke produktion i Kina, Polen og Rusland, hvor salget går godt. Det gør os udsatte, når dollaren falder,« siger han.