Dollar- faldet rammer kronen

Euroen er styrket markant over for dollar og helt marginalt over for kroner. Men nok til, at kronen er på sit svageste niveau over for euro i to år.

Dollar- faldet rammer kronen - 1
Læs mere
Fold sammen
De seneste dage har nationalbanken solgt ud af reserverne for at forsvare kronekursen, forlyder det på valutamarkedet. Den danske valuta er ramt af dollarens massive fald, og kursen over for euro er nu den svageste i to år. Men udsvingene er bittesmå, og kronen er fortsat stærkere end den officielle målsætning.

Kursen på euro blev i går noteret til 7,4474 kroner. Det er den højeste eurokurs og dermed den svageste kronekurs siden december 2001. Men totalt set er kronen kun blevet svækket med 0,3 procent, siden den var stærkest for tre måneder siden, og det er altså svært at bekymre sig over, mener senioranalytiker Jes Asmussen fra Nordea.

»Med den store uro omkring dollarkursen kan der være en tendens til, at nogle aktører i valutamarkedet forholder sig mere afventende end normalt. Men der er absolut ikke nogen grund til, at kronen skulle komme under noget pres, for dansk økonomi er fortsat meget sund,« siger han.

Stærkere end målet
Kronen er da også fortsat stærkere end nationalbankens officielle centralkurs, som er en kurs på 7,46038 over for euro.

»Når nationalbanken alligevel intervenerer, skyldes det, at man vil undgå en for hurtig svækkelse af kronen,« vurderer økonom Jacob Graven fra Sydbank.

Ligesom Jes Asmussen mener han, at valutabevægelserne over for euro er alt for små til, at det vil få nogen praktisk betydning for dansk økonomi. Og ingen af dem regner med, at det vil blive nødvendigt at hæve den danske rente for at forsvare kronen.

Det er ikke kun dollarens styrtdyk, der har udløst kronesvækkelsen i forhold til euro. Valutahandlere peger på, at danske investorer har genvundet appetitten på at investere i udlandet efter flere år, hvor de trak penge hjem. Det betyder, at kasserne sælger kroner og køber udenlandsk valuta.

Nationalbanken har til opgave at sikre en kronekurs over for euro, der maksimalt afviger med plus/minus 2,25 pct. i forhold til centralkursen. Det gør den ved at købe og sælge valuta og fastsætte renten. I praksis er kursudsvingene langt mindre end de tilladte.