Døde berømtheder tjener formuer fra graven

Nogle siger døden er enden, men det er bestemt ikke tilfældet for visse celebrities. Magasinet Forbes har udarbejdet en liste over de 13 døde berømtheder, der tjente mest i det forgangne år.

Foto: STF

Vanen tro har det amerikanske erhvervsmagasin Forbes, der elsker listestof, også i år udarbejder deres helt egen spooky-speciel-liste i anledning af halloween. En liste over de 13 højeste betalte døde berømtheder i 2016.

Nyligt afdøde superstjerner som Prince og David Bowie står højt på listen, men det er popkongen Michael Jackson, der for femte år i træk, der løber med titlen som dette års højst betalte celebrities. Det skæppede nemlig mere end godt i hans postmortem imperium, da hans halvdel af rettighederne til Beatles-kataloget blev solgt for 75 mio. dollar.

»Han kæmpede for at komme til eje Beatles-kataloget. Og det viste sig at være en af hans bedste investeringer nogensinde,« som Forbes konstaterer.

Britiske David Bowie, der blot tre dage før sin død udkom med sit sidste album, Blackstar, solgte så godt, at hans salg overgik både, hvad Jackson og Elvis præsterede på den front.

På listen over ”Dead Celebrities” er  der naturligvis flest navne fra underholdningsindustrien, men der er da også blevet plads til Albert Einstein og tegneserien Radisernes far, Charles Schultz.

Tegneserie Radiserne anses for at være en af de mest populære og indflydelsesrige i historien, og skaberen Schultz er den tredje bedst indtjenende døde berømthed. Iøvrigt sluttede tegneserien for 16 år siden, men lever videre via franchise- og licensaftalerne, og nye 3-D-film om Søren Brun og hans venner lægger solide dollar til formuen.

Golflegenden Arnold Palmer havde en indtjening på 40 mio. dollar, hvoraf de fleste er akkumuleret i det jordiske rige, da han døde blot to dage før listen blev udarbejdet.

Stjerner og berømtheder, som ikke engang levede samtidig, kan i en ikke alt for fjern fremtid optræde sammen. Stjernerne har reelt ingen sidste salgsdato. Det er spørgsmål om branding af navne, der stadig står skarpt i bevidstheden.

Forbes 13 Halloween-spooky estimater er indkomst før skat og opgjort fra 1. oktober 2015, til 1. oktober 2016, og før der fratrækkes udgifter til agenter, ledere og advokater. Kilder omfatter Nielsen SoundScan, Nielsen BookScan, PollstarPro, IMDB og interviews med ejendomseksperter.