Dobbelt så dyrt med udsigt over vandet

Hvis man skal have udsigt til havgus og blå bølger fra stuen, skal den store tegnebog frem. Flere steder i landet koster en bolig det dobbelte, hvis den har en attraktiv beliggenhed ved vandet.

Læs mere
Fold sammen
Det vælter frem med lejligheder langs vandet i København. Om få år er det nu udtjente og triste havnearealer i Københavns Nordhavn, der skal forvandles til en vandby efter hollandsk forbillede med 2.000 nye boliger. Tidligere er der også bygget mange nye boliger langs vandet på Christianshavn, ved Hellerup Havn, på Holmen - og masser af andre steder i landet er tendensen den samme: Gamle havnearealer omdannes til nye og smarte boligkvarterer.

Men hvor meget mere skal der egentlig betales, hvis man drømmer om at få udsigt til skibe, havgus og blå bølger fra soveværelse, altan eller middagsbord?

Det har Nybolig regnet lidt på for Berlingske Tidende Business, og prisforskellene er ganske voldsomme. Flere steder i landet stiger priserne således med over 100 procent i forhold til de generelle priser, hvis man skal have en bolig ved vandet.

»Ejerlejligheder med havneplaceringer har priser væsentligt over gennemsnittet. Det gælder både boliger i nærheden af vandet, og dem som har havudsigt. Mange af de havnerelaterede boliger er nybyggede, hvilket er med til at trække prisen op. Men generelt er efterspørgslen meget stor,« siger informationschef Jesper Elle fra Nybolig.

I København er gennemsnitsprisen for en lejlighed nær vandet oppe på mellem 28.000 og 33.000 kroner per kvadratmeter.

Det svarer til op mod 2,6 millioner kroner for 80 kvadratmeter, og det er 25-50 procent over det øvrige niveau i byen.

Beliggenhed er alt
Størst forskel mellem de generelle priser og så havneplaceringen er der i byer som Svendborg, Middelfart og Aalborg, hvor de vandnære boliger nemt kan koste det dobbelte.

Boliger langs vandet er unikke på den måde, at der er grænser for, hvor mange, der kan bygges. Så på sigt vil de givet være en bedre investering, end boliger der ligger på mere triste steder: Det gælder især, hvis det gamle mundheld om, hvad der er mest afgørende for prisen på en bolig, holder.

Det siger nemlig, at tre ting er altafgørende for prisen, og det er beliggenhed, beliggenhed og atter beliggenhed, for det er nemlig det eneste, der ikke kan laves om.