DLH tvetydig omkring salg af byggekæde

DLHs udmeldinger om fremtiden for virksomhedens 20 tømmmerhandler sætter gang i rygter. Ifølge kilder i markedet bejler Bygma til DLH. Adm. direktør i DLH Jørgen Møller-Rasmussen afviser salg.

DLH tvetydig omkring salg af byggekæde - 1
»Vi skal vokse med ti pct. om året ¿ det gælder alle vores divisioner. Det betyder, at vi skal købe tømmerhandler op i Danmark, hvor der er mange hvide pletter på landkortet,« siger Jørgen Møller-Rasmussen.<br> Fold sammen
Læs mere
Salgsrygterne svirrer for fuld udblæsning i byggebranchen, efter at direktør i Dalhoff Larsen & Hornemann (DLH) Jørgen Møller-Rasmussen på et aktionærmøde i torsdags skabte usikkerhed omkring virksomhedens tømmer- og byggedivision DLH Træ og Byg.

DLH, der er verdens største uafhængige hårdttræshandler, har i dag 20 tømrerhandler, hvoraf de ti er Råd og Dåd-byggemarkeder. I år venter koncernen kun en vækst på fem pct. fra tømmerhandlerne, der står for godt en fjerdedel af den samlede omsætning på godt syv mia. kr.

Ifølge kilder i branchen vil DLH sælge netop denne del fra, og den familieejede tømmerhandelskæde Bygma skal efter sigende stå på spring for at overtage.

Administrerende direktør i det børsnoterede DLH Group Jørgen Møller-Rasmussen afviser forsigtigt salgsplanerne.

»Salg er ikke noget, vi specielt overvejer - det er markedsspekulationer,« siger Jørgen Møller-Rasmussen.

Mange opkøbere
Den britiske byggemarkedsgigant Wolseleys køb af DT Group (det tidligere Danske Trælast) til knap 15 milliarder kroner har fået adskillige byggevarevirksomheder til at revurdere deres fremtid, der trues af opkøb fra udenlandske giganter som finske Kesko og franske Saint Gobain, der var blandt byderne på DT Group.

Finske Kesko har i sommer allerede købt den norske byggevarekæde Norgros, mens Saint Gobain købte norske Optimere, der i år har udvidet forretningen i Sverige.

I forvejen havde franskmændene købt den svenske VVS-grossist Brødrene Dahl. Den eneste overlevelsesmulighed i det fortsat mere koncentrerede tømmer- og byggevaremarked er nemlig enten at sælge fra eller købe op.

Ifølge Jørgen Møller-Rasmussen vil DLH Træ og Byg købe op frem for at sælge fra.

»Vi skal vokse med ti pct. om året - det gælder alle vores divisioner. Det betyder, at vi skal købe tømmerhandler op i Danmark, hvor der er mange hvide pletter på landkortet,« siger Jørgen Møller-Rasmussen.

Udtalelsen står dog i skarp kontrast til den seneste årsrapport, hvor selskabet kun venter en vækst i de 20 tømrerhandler på fem pct. for hele året.

I årets første seks måneder er salget i butikkerne kun steget med seks pct. til 895 millioner kr., og kæderne har været tynget af for sene leveringer.

DLHs seneste opkøb er i stor stil sket inden for hårdttræsområdet - blandt andet i Rusland, Sverige og Østrig for at styrke den globale satsning.

Kun en enkelt tømrehandel er stødt til virksomheden inden for det sidste halvandet år.

BYGMA vil ekspandere
Administrerende direktør og medejer i BYGMA-koncernen Peter Christiansen, bekræfter over for Berlingske Business, at den familieejede kæde vil købe op i stor stil i både Danmark og Sverige.

Bygma omsætter for 3,6 milliarder kr. og har 48 tømmerhandler i Danmark og fire i Sverige.

Peter Christiansen vil dog ikke kommentere på konkrete opkøbsmuligheder. De seneste fem år er både omsætning og driftsresultat steget markant, og i år venter Peter Christiansen en vækst i de eksisterende butikker på 18-20 procent. Det er næsten fire gange mere end DLHs butikker kan præstere. 75 procent af salget går til professionelle håndværkere.

En sammenlægning af BYGMA og DLH Træ og Byg vil give den nye virksomhed en markedsandel i Danmark på syv procent. Til sammenligning sidder DT Group på ti procent af markedet.

DLHs tvetydighed fik i går aktien til at stige med 3,67 pct. til kurs 113.