Disney vinder i strid om Peter Plys

Disney kan beholde fingrene i honningkrukken, efter at en dommer i Californien har afvist en ældgammel retssag om rettighederne til at udnytte Peter Plys og hans venner i DVDer, computerspil og videoer.

Disney vinder i strid om Peter Plys - 1
Disney-koncernen har gennem 13 år lagt arm med Stephen Slesinger Inc. om retten til Peter Plys og alle hans pengekrukker. En dommer gav sejren til Disney.<br>Foto: Scanpix<br> Fold sammen
Læs mere
NEW YORK: Selv Æsel - verdens elskeligste sortseer - må have følt trang til fest hos Disney i går, efter at det stod klart, at Peter Plys og de andre dyr i Hundredmeterskoven ikke skal holde flyttedag.

Siden 1961 har Disney haft ret til at udnytte de verdenskendte kæledyr til allehånde produkter, og de vurderes i øjeblikket til at bidrage med omkring en mia. dollar - ca. 6,24 mia. kroner - til Disneys bundlinje om året. Det er mere, end Disneys egen maskot, Mickey Mouse, henter hjem.

Så Disney var mindre end begejstret, da firmaet, som rettighederne var blevet købt af, lagde sag an i 1991. Stephen Slesinger Inc. (SSI) mener, at Disney også skal betale royalties for udnyttelse af Peter Plys mfl. i videoer, computerspil og andre produktformer, der dårligt nok var udviklet endnu, dengang udnyttelsesaftalen blev forlænget i 1983.

Sagen afvist
Disney mener, at siden disse produkter ikke specifikt er nævnt i den nye kontrakt, skal firmaet ikke betale. Beløbet, som SSI mener sig snydt for, ligger på omkring 700 mio. dollar - ca. 4,5 mia. kroner.

Efter et 13 år langt indædt slagsmål har en dommer i Californien nu sagt stop og afvist sagen. Men det skyldes dens omstændigheder - ikke anklagens holdbarhed. Dommer Charles McCoy blev ganske enkelt oprørt over de metoder, som SSI havde taget i brug for at bevise firmaets påstande.

Rodede i affald
De omfatter hyring af en privatdetektiv, som efter Dommer McCoys mening opførte sig ulovligt ved at rode rundt i Disneys private affaldssække.

Ganske vist har SSI bebudet en appel, men afgørelsen er alligevel blevet set som et lyspunkt for Disney, der har været belejret af problemer på det seneste.

Ikke bare er der et fjendtligt overtagelsestilbud på bordet fra USAs kabelgigant Comcast, men Disneys stærke mand gennem efterhånden 20 år, Michael Eisner, blev for nylig tvunget væk fra sin post som formand for virksomheden.

Eisner er stadig koncerndirektør, men utilfredse tidligere bestyrelsesmedlemmer med Walt Disneys nevø, Roy, i spidsen driver fortsat en kampagne mod ham for at få ham helt fjernet.

Om Peter Plys, Grisling, Æsel og de andre ligefrem kan redde Eisner er nok usikkert, men de kære plysdyr er formentlig blevet endnu mere populære på Disneys direktionsgange end før.