Disney-aktionærers oprør ventes at fortsætte

Degraderingen af Disney-koncernchef Michael Eisner sendte sent onsdag chokbølger gennem amerikansk erhvervsliv ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Eisner, der har været underholdningsgigantens chef i næsten 20 år, oplevede på generalforsamlingen onsdag, at 43 procent af aktionærerne stemte imod at lade ham fortsætte både som bestyrelsesformand og koncernchef.

Afstemningen kom ved afslutningen på en stormfuld generalforsamling med demonstranter iklædt Disney-kostumer uden for den bygning i Philadelphia, hvor mødet fandt sted. Eisner er ifølge avisen New York Times berygtet for en enevældig lederstil og er senest kommet i modvind på grund af koncernens trængte aktiekurser.

Afstemningen var ikke bindende for bestyrelsen, som valgte at give ekssenator George Mitchell titlen som formand for bestyrelsen, mens den 61-årige Eisner fortsætter som koncerndirektør med bestyrelsens fulde opbakning. Mitchell, som var næstformand for bestyrelsen, måtte notere sig personlig modstand fra 24 procent af aktionærerne, og mange analytikere mener derfor, at aktionæroprøret vil fortsætte. Mitchell og Eisner er nære venner, og få venter derfor et markant kursskifte.

Modstanden anføres af de tidligere bestyrelsesmedlemmer Roy Disney, som er nevø af grundlæggeren Walt Disney, og Stanley Gold. De sagde i en erklæring, at "afstemningen sender en klar og tydelig besked om, at der er behov for dramatiske forandringer nu".

Ifølge Reuters er der tale om den hidtil kraftigste protest af sin slags fra aktionærerne i en storkoncern.