Direktør i servicegigant kommer med opråb: Hvis man føler sig for fin, må man komme over det

Servicegiganten ISS, der har næsten en halv million medarbejdere verden over, melder sig nu ind i debatten om arbejdsløse akademikere. Retorikken er forkert, for alle job er vigtige, lyder det.

ISS har internationalt op mod en halv million ansatte inden for blandt andet rengøring, ejendomsservice, catering, supportservice, sikkerhed og facility management. Arkivfoto: Sofie Mathiassen Fold sammen
Læs mere

Jobsnobberiet skal væk, og det kræver en kollektiv holdningsændring, som skal skabe respekt om alle typer job, uanset hvad man måtte lave.

Sådan lyder det fra serviceorganisationen ISS, der beskæftiger tæt på en halv million mennesker verden over, og som nu blander sig i debatten om arbejdsløse akademikere, der endnu en gang raser i Danmark.

Denne gang er det udløst af beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S), der 8. november udtalte til Berlingske, at arbejdsløse akademikere ikke skal føle sig for fine til at sidde bag kassen i Netto.

Det fik siden Group CEO i Netto, Michael Løve, til at gå i forsvar for et job i Netto på sin LinkedIn:

»Et job i Netto er åbenbart blevet eksemplet på den type job, ledige skal tage, imens de venter på det »rigtige« job,« skrev han blandt andet.

En anden type job, som ofte oplever denne type stigmatisering, er job inden for blandt andet rengøring, som en stor del af den internationale forretning ISS netop beskæftiger sig med. Det får nu Lotte Hjortlund Andersen, direktør for People & Culture i ISS, til at råbe op:

Lotte Hjortlund Andersen, direktør, people & culture, iss

»Jeg kan ikke forstå, hvis man vælger at gå derhjemme og være ledig i stedet for at tage en anden type job, end det man er uddannet til.«


»Vi vil gerne have en respekt for, at hvert eneste job er vigtigt for sammenhængskraften og spiller en rolle i det samfund, vi lever i. Vi vil gerne slå et slag for at fjerne jobsnobberiet, for der bør være en respekt for folk, som forsøger sig selv, og for, at hvert enkelt job er vigtigt,« siger hun til Berlingske.

Forkert retorik

Lotte Hjortlund Andersen mener, at der bør være større respekt for alle dem, som gør et ærligt stykke arbejde, men også respekt for, at ens arbejde har stor betydning for både det økonomiske og i forhold til livskvalitet og fællesskab.

Derfor mener hun, at retorikken omkring nogle jobs er forfejlet.

»Der er en forkert retorik, som om at nogle jobtyper er vigtigere end andre. Vi burde i samfundet have en kollektiv forståelse for, at alle job er vigtige, og det gælder også dem, som sidder i Netto, gør rent eller skræller gulerødder i et køkken,« siger hun og tilføjer:

»Vi motiveres af forskellige ting, når vi går på arbejde. Vi har forskellige formål og ambitioner, og det bør respekteres, at alle ikke har den samme målsætning med sit arbejde.«

Kom over det

Lotte Hjortlund Andersen påpeger, at flere skal udnytte muligheden for at få foden indenfor i en virksomhed, hvis man alligevel er ledig.

»Selvfølgelig skal man tage et job inden for rengøring, hvis man er ledig. Man skal huske på, at det kan føre til mange ting, hvis man får foden inden for i en virksomhed. Flere akademikere bør se det som en chance for at komme ind på arbejdsmarkedet og gribe chancen,« siger hun.

Hun forklarer, at hos ISS er der også en række interne uddannelser, så man kan tage rejsen fra gulvet og til ledelsesgangene. Det er blandt andet som servicemanager, keyaccountmanager og en lederuddannelse.

»Hvis man føler sig for fin til at gøre det, må man komme over det,« lyder det.

Kan du ikke forstå hvis ikke folk har lyst til at gøre rent, når de har brugt fem år på at uddanne sig til noget andet?

»Jeg kan godt forstå, hvis man har en drøm og et ønske om at bruge sin uddannelse. Det har jeg stor respekt for, og det skal man gå efter i første omgang. Men jeg kan ikke forstå, hvis man vælger at gå derhjemme og være ledig i stedet for at tage en anden type job, end det man er uddannet til,« siger Lotte Hjortlund Andersen.

Faktisk mener hun, at det vil øge karrieremulighederne, hvis man på sit CV viser, at man har taget et andet arbejde i en periode frem for at sidde derhjemme.

»Det viser et drive og siger meget om en person.«