Direktør-bonusser breder sig til mindre virksomheder

Bonusboom. Ejere af mindre og mellemstore virksomheder giver oftere og oftere bonus til deres direktører, især i forbindelse med virksomhedssalg.

Ekstra store lønchecks og lukrative aktieprogrammer er ikke kun forundt direktører i store børsnoterede selskaber. Bonusordningerne breder sig også rundt om på direktørkontorerne i de mindre og mellemstore virksomheder (mmv'er).

Således er det i dag langt fra noget særsyn, at en virksomhedsejer udstyrer sin direktør med forskellige gevinster udover den løn og de goder, som fremgår af ansættelseskontrakten. Det sker typisk i forbindelse med gennemførelsen eller planlægningen af et salg af virksomheden.

- Bonusser til ledelsen breder sig blandt mmv'er. Vi ser mange forskellige former for bonus, og det kan både være den nuværende og en kommende ejer, som stiller ledelsen noget ekstra i udsigt, siger parter Lars Bo Jørgensen fra revisionsfirmaet KPMG, som understreger, at bonusordninger dog endnu ikke kan siges at være kutyme i mmv'er.

På det seneste har de såkaldte stay on-bonusser, hvor en ledelse får bonus for at blive i en virksomhed i en bestemt periode, været omdiskuterede.

Økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen (K) vil gøre det ulovligt for kapitalfonde at stille sådanne bonusser i udsigt forud for virksomhedskøb, fordi bonusserne kan så tvivl om ledelsens loyalitet over for de eksisterende aktionærer.

Gyldne håndjernDen form for bonusser, som også kaldes gyldne håndjern, har man blandt andet set anvendt i forbindelse med internationale kapitalfondes overtagelser af TDC, ISS og Københavns Lufthavne.

Daværende TDC-topchef Henning Dyremose fik en bonus på i alt omkring 100 mio. kr., hvoraf en del var for at blive i selskabet i en periode. TDC's nuværende koncerndirektør, Hans Munk Nielsen, har fået en stay on-bonus, så han kan hæve 13,3 mio. kr., hvis han bliver på posten frem til 1. juli næste år.

På samme måde har den fire mand store direktion i Københavns Lufthavne fået stillet 75 mio. kr. i udsigt som bonus, hvis de vil arbejde i selskabet et år fra den australske kapitalfond Macquaries overtagelse af aktiemajoriteten.

Sådanne fastholdelsesbonusser er ikke udbredte blandt mmv'er. Her er direktørernes bonusordninger typisk bundet op et fremtidigt salg af virksomheden, således at direktørens bonus stiger i takt med den pris, virksomheden handles for.

Bonus sikrer loyalitetEn sådan bonus kan bestå i en pose penge udregnet på baggrund af salgssummen, men kan også konstrueres med aktie- eller optionstildelinger. I nogle tilfælde vil en bonusordning have en klausul om, at direktøren kompenseres, hvis den nye ejer afskediger ham inden for en given periode. Uanset konstruktionen har alle bonusser det formål at sikre, at ledelsen har samme ambitioner og interesserer som ejerne, så der ikke opstår tvivl om dens loyalitet i forbindelse med et salg.

- Direktøren får på et tidspunkt en ny arbejdsgiver i forbindelse med et salg, så sælger har interesse i at sikre, at direktøren arbejder i hans interesse længst muligt. Det kan gøres ved at give direktøren en bonus baseret på salgssummens størrelse, forklarer Christian Aarosin, partner i revisionsfirmaet Ernst & Young.