Digital signatur fordoblet med præmieuddeling

Rejser og bærbare PCer har på få uger fordoblet antallet af danskere, som kan skrive under elektronisk med digital signatur.

Læs mere
Fold sammen
En rejse til Walt Disney World og bærbare computere på gevinsthylden har tilsyneladende været murbrækkeren, der fik danskerne til at anskaffe sig elektronisk underskrift.

Da først præmierne kom frem, tog det blot TDC en enkelt decemberuge at få 10.000 danskere til tasterne og bestille den digitale signatur. Indtil da var der gået et halvt år med at nå 38.000 brugere.

»Det er meget velanbragte markedsføringsmidler med en meget klar effekt. Det virker, og det fanger opmærksomheden,« siger vicedirektør Morten Brøgger, TDC Erhverv, til Berlingske Tidende.

Den digitale signatur er et gratis, lille computerprogram, der utvetydigt identificerer afsenderen af en elektronisk besked - en slags elektronisk pas. Lige før nytår havde næsten 65.000 bestilt og taget signaturen i brug.

»Vi er i gang med at omlægge vore egne tjenester, men har taget de mindst brugte først. Vi var simpelthen bange for, hvad der ville ske hen over julen, hvis det blev en succes. Da er bemandingen hos os jo mindre. Derfor tør vi først begynde på omlægningen af vore elektroniske posttjenester her i januar,« siger Morten Brøgger.

Omkring 950.000 danskere har elektronisk postadresse hos TDC, og de 450.000 er, hvad vicedirektøren betegner som »særdeles aktive«.

TDCs kontrakt med Videnskabsministeriet lyder på, at der inden et år skal være 350.000 danskere med digital signatur. Fristen er 18. juni 2004, men kontrakten falder ikke bort, hvis det ikke lykkes. Til gengæld går TDC glip af nogle bonusbetalinger.

Massiv kampagne
Flere større informationskampagner med nye konkurrencer er i vente i de kommende måneder.

»Det afgørende er, at der relevante steder at bruge den digitale signatur. Det første år har vi brugt på børnesygdomme og at få gjort det hele mere brugervenligt. Nu vil der komme en generel informationskampagne om, hvad den digitale signatur er, og hvad man kan bruge den til. Det bliver med annoncer på nettet og i trykte medier og med en del andre konkurrencer,« siger vicedirektør Morten Brøgger, TDC Erhverv.

Snart kan man også melde sig til videregående uddannelser og søge støtte fuldt elektronisk. Dermed bliver der for alvor noget at bruge den elektroniske underskrift til.

»Tilmeldingen til de videregående uddannelser vil snart kunne ske ved at bruge digital signatur, og til forår kommer hele Statens Uddannelsesstøtte (SU),« forklarer chefkonsulent Palle H. Sørensen, som er ministeriets ansvarlige for den digitale signatur.

Erhvervsportalen virk.dk er i februar så langt med at få papirformularer gjort elektroniske, at man målrettet vil gå ud til særlige brancher for at lette den daglige administration ved ikke at skulle kvæles i papir.

Videnskabsministeriet rykker samtidig ud med sin kampagne, som først og fremmest er målrettet mod det offentlige. Det sker i samarbejde med Kommunernes Landsforening, Amtsrådsforeningen, Told & Skat samt udvalgte ministerier. Men annoncer i pressen vil også være målrettet borgerne.

Videnskabsministeriet overvejer også at kåre månedens myndighed for at få yderligere gang i den elektroniske underskrift.