DI: USA vil hæve renten efter stærke jobtal

Der er stadig fuld tryk på det amerikanske jobmarked, og det styrker forventningerne om en snarlig amerikansk renteforhøjelse.

Foto: JUSTIN SULLIVAN

Beskæftigelsen i USA overraskede positivt i februar ved at vise en jobskabelse på 235.000, hvilket var noget bedre end ventet blandt økonomerne.

Og det betyder med stor sandsynlighed, at den amerikanske centralbank, Federal Reserve, vil hæve renten på sit rentemøde i næste uge.

- Der er stadig fuld fart på den amerikanske jobskabelse, og amerikanerne er nu tæt på fuld beskæftigelse. Flere i job er godt for amerikansk økonomi, fordi det løfter forbrugernes humør og giver vækst til privatforbruget. De positive takter på det amerikanske arbejdsmarked er godt nyt i en tid med lav vækst i verdensøkonomien, og det giver samtidig danske eksportvirksomheder gode muligheder i USA, siger chefanalytiker Allan Sørensen fra Dansk Industri i en kommentar.

- Federal Reserve forventes at hæve renten i næste uge, og det ændrer dagens jobrapport ikke på, siger Allan Sørensen.

Den amerikanske præsident, Donald Trump, har lovet at skabe 25 mio. nye arbejdspladser i USA inden for de næste ti år, og han kan indtil nu glæde sig over fin form på arbejdsmarkedet i verdens største økonomi.

- Donald Trump skal glæde sig over, at arbejdsmarkedet er i topform, men han får svært ved at skaffe medarbejdere til de mange nye jobs, han vil skabe. Præsidenten kan derimod ende med at overophede økonomien, så den amerikanske centralbank bliver nødt til at stramme pengepolitikken endnu mere end planlagt, siger Allan Sørensen.