DI: Russiske sanktioner uden fortilfælde

Situationen er meget alvorlig, lyder det fra erhvervsorganisationen DI, oven på den boykot af europæisk fødevareeksport, som Rusland satte i værk sent torsdag. De russiske sanktioner er uden fortilfælde, mener DI.

Foto: YURI KOCHETKOV
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den eskalerende økonomiske konflikt med Rusland og Vesten giver anledning til alvorlig bekymring i den toneangivende danske erhvervsorganisation DI.

Organisationen kan ikke gøre meget andet end at se til fra sidelinjen og hjælpe de berørte danske virksomheder så godt som muligt igennem en konflikt, der ifølge afsætningspolitisk chef og underdirektør Peter Thagesen har udviklet sig "værre end frygtet" set med erhvervslivet briller.

De russiske sanktioner, som betyder et øjeblikkeligt stop for hovedparten af den 4,5 mia. kr. store danske fødevareeksport til Rusland, kommer som modsvar på, at EU for få uger siden indførte sanktioner mod Rusland efter nedskydningen af et malaysisk passagerfly over det oprørshærgede Ukraine.

EUs sanktioner omfattede blandt andet indefrysning af fremtrædende russeres aktiver i europæiske pengeinstitutter, finansielle sanktioner mod russiske banker og forbud mod eksport til russiske militær og olieindustri.

Bred vifte af produkter

De russiske sanktioner derimod omfatter et forbud mod import af en bred vifte af landbrugsprodukter og fødevarer fra EU fra EU-lande, Norge, USA, Australien og Canada.

Fødevarestyrelsens liste over varer omfattet af eksportforbuddet

"De russiske modsanktioner er langt værre end frygtet. Jeg kan ikke mindes at have set noget tilsvarende tidligere," siger Peter Thagesen.

"Rusland blev jo medlem af verdenshandelsorganisationen WTO for et par år siden, og har derfor forpligtet sig til at overholde internationale aftaler på området. Men de politisk motiverede sanktioner mod en bred gruppe af lande, som Rusland nu har indført, er efter vores vurdering i strid med WTOs regler," tilføje DI-direktøren.

I strid med frihandelsaftaler

DI er ikke ene om at mene, at Rusland handler i strid med WTO. Europakommissionen overvejer ifølge flere internationale medier at indbringe de russiske sanktioner for WTO, mens Rusland mener, at sanktionerne falder ind under WTOs regler.

"Rusland vil måske hævde, at EUs sanktioner mod Rusland også er WTO-stridige, men det mener jeg ikke. EUs sanktioner er rettet mod ét enkelt land, som en konsekvens af en ulovlig annektering af en del af Ukraine. Det er sanktioner målrettet mod at løse en bestemt konflikt. Ruslands sanktioner er langt bredere. Det er uden sidestykke," siger Peter Thagesen.

Han tvivler dog på, at EU får noget af at indklage Rusland over for WTO. WTO en for ressourcesvag og skrøbelig organisation til at kunne gribe ind i konflikten.

At presse på for en løsning af konflikten fra DIs side giver heller ikke megen mening.

"Det er en meget politisk konflikt, som handler om situationen i Ukraine. Det kan vi ikke gøre så meget ved," siger Peter Thagesen.

Ikke mange handlemuligheder

De ramte danske fødevarevirksomheder kan derfor ikke gøre meget andet end at tage situationen til efterretning og forsøge at finde andre afsætningsmuligheder for varerne.

"Lige nu ser det rigtig alvorligt ud. Konflikten er eskaleret langt mere vi troede for blot seks til otte uger siden," siger Peter Thagesen.

Udover de danske fødevarevirksomheder, som nu må vinke farvel til milliarder af eksportkroner, er danske virksomheder også i et vist omfang ramt af de sanktioner, som EU har indført overfor Rusland. Underleverandører til våben-, olie- og teleindustrien har således fået begrænset deres eksport- og importmuligheder fra Rusland. Men der hvor danske virksomheder generelt mærke EU-sanktionerne mest er på det finansielle område, hvor sanktioner mod russiske banker har gjort det mere besværligt at få penge ud og ind af landet.

Folk på det russiske marked er hårdføre

"Generelt vil jeg dog sige, at de folk, der er på det russiske marked, er ret hårdføre. Det har aldrig været et nemt marked, og det er folk, som har is i maven. Derfor er det også svært at sige, hvor alvorligt dansk eksport bliver ramt på langt sigt. Det afhænger helt af, hvor lang tid konflikten kommer til at vare," siger Peter Thagesen, der dog mener, at konflikten allerede har haft en konsekvens. Vestlige virksomheder, som havde planer om at udvide eller investere i Rusland, har sat deres planer på hold indtil videre.

"Og kommer sanktionerne på landbrugsområdet til at vare længe, vil det får betydning for markedet. De russiske importører vil finde nye steder at købe deres vare, f.eks. ved at importere oksekød fra Argentina. Omvendt vil de danske fødevareproducenter også finde nye markedsmuligheder uden for Rusland," forudser Peter Thagesen.