DI: Iran-aftale kan gavne danske virksomheder

Erhvervsorganisationen DI mener, at danske virksomheder har grund til at glæde sig over den nye atomaftale mellem Iran og EU, USA og FN. Det kan gavne dansk eksport til det mellemøstlige lande, lyder det.

Foto: ERIC BRIDIERS / US DEPARTMENT OF. Der var stor glæde i weekenden, da atomaftalen med Iran blev indgået. Og glæden smitter hele vejen til DIs hovedkvarter.
Læs mere
Fold sammen

Der er grund til, at også dansk erhvervsliv fejrer weekendens historiske atomaftale med Iran.

Aftalen der er indgået mellem Iran på den ene side og USA, EU, Rusland og Kina på den anden side forpligter Iran til at droppe sit omstridte atomprogram.

Til gengæld bliver Iran befriet for en række af de sanktioner, der de seneste år har forhindret det mellemøstlige land i at handle frit med en lang række lande. Sanktioner, der har en anslået værdi på omkring syv milliarder dollar.

Jubel over aftale hos DI

Dermed får også danske virksomheder nu igen reelt adgang til Iran, hvilket glæder afsætningspolitisk chef hos erhvervsorganisationen Dansk Industri, Peter Thagesen.

»Iran har været et spændende marked, og nu er der meget, der tyder på, at mulighederne vil blive mærkbart bedre,« siger han til DR Nyheder.

Iran har ikke været fuldstændig lukket land for danske virksomheder de seneste år. Men ifølge Peter Thagesen har handelssanktionerne gjort det svært at operere lovligt i landet og eksempelvis få de nødvendige eksporttilladelser.

»Derfor har de fleste virksomheder simpelthen valgt at sige, at det er så kompliceret at handle med Iran, at man har fravalgt det,« siger han til DR Nyheder. 

Glæde på de finansielle markeder

Aftalen med Iran løber indtil videre i seks måneder. Overholder parterne betingelserne i den periode, kan yderligere sanktioner fjernes.

Det har foreløbigt skabt begejstring på de finansielle markeder, hvor råvarepriserne på olie og guld i går faldt, mens aktierne røg i vejret.

Situationen er dog også stadig skrøbelig. Der har allerede nu været modstridende udtalelser fra henholdsvis den iranske og amerikanske regering om, hvorvidt Iran stadig har lov til at berige Uran med op til fem procent.