DI: Ikke råd til dyre overenskomster

Lønmodtagerne skal ikke forvente guld og grønne skove, når overenskomsterne på det private arbejdsmarked indenfor de kommende par måneder skal fornys. De økonomiske krisetider betyder, at der ikke vil være råd til de store overenskomstforbedringer.

Det fastslog administrerende direktør i Dansk Industri, Hans Skov Christensen, da forhandlingerne for 220.000 timelønnede og funktionærer på det toneangivende industriområde, tirsdag officielt blev skudt i gang.

- Det har været svære år for danske virksomheder. Hvis de fortsat skal klare sig i konkurrencen med vores nabolande, er der ikke råd til, at vores i forvejen høje omkostningsniveau overstiger udviklingen i de øvrige EU-lande, siger Hans Skov Christensen.

Lønmodtagernes hovedkrav er en udbygning af pensionen, fuld løn under barsel og sygdom, samt højere løn til lærlinge og elever. Og det er der råd til, mener de industriansattes chefforhandler, formanden for Dansk Metal, Thorkild E. Jensen.

- Der er basis for forbedringer. Faktum er, at danske virksomheder har haft en god indtjening og en produktionsstigning, der ligger over gennemsnittet for eurolandene, siger Thorkild E. Jensen.

Trods spilfægterierne forventer Dansk Industri og CO-industri at være klar med en aftale allerede om en god måneds tid. Deadline er sat til den 10. februar.

/ritzau/