DF vil have Løkke til at kæmpe for briternes brexit-aftale

Statsministeren må gøre alt i sin magt for at sikre Storbritannien en god aftale med EU, siger DF-formanden.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Marienborg. Når statsministeren mandag tager imod Storbritanniens premierminister, skal hans budskab til hende være klart:

Danmark vil gøre alt, hvad vi kan for at sikre Storbritannien en god aftale med EU, når briterne træder ud af unionen.

I hvert fald hvis man spørger DF-formand Kristian Thulesen Dahl. I et opslag på Facebook skriver han:

»Budskabet fra Danmark skal være klart: Vi vil gøre, hvad vi kan, for at sikre Storbritannien så god en aftale som mulig.«

»Væk skal være al snak om at straffe briterne for at stemme brexit. Væk skal være al snak om, at briterne skal acceptere uhindret adgang for immigranter fra blandt andet Østeuropa for at kunne få frihandel med EU-landene.«

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) får besøg af Storbritanniens premierminister, Theresa May, til en arbejdsfrokost på Marienborg. Efterfølgende holder de to regeringschefer pressemøde.

Det er første gang, Theresa May besøger Lars Løkke Rasmussen i Danmark.

På mødet skal de diskutere Storbritanniens udtrædelse af EU. Theresa May ventes at orientere den danske statsminister om den britiske regerings planer i forhold til udmeldelsen af EU.

Den britiske premierminister meddelte i begyndelsen af oktober, at hun vil iværksætte den såkaldte artikel 50 i første kvartal af 2017. Det betyder, at briterne skal være ude af EU senest to år efter.

Spørgsmålet fra Theresa May til Løkke vil formentlig være, hvordan Danmark stiller sig til briternes exit.

Storbritannien ønsker at bevare adgangen til EU's indre marked. Men samtidig vil briterne have mulighed for at styre arbejdskraftens frie bevægelighed.

De to ting hænger uløseligt sammen, har beskeden været fra EU-Kommissionen. Også Lars Løkke har tidligere talt om en "afbalanceret" aftale, hvor "rettigheder og pligter følges ad".

/ritzau/