DF støtter åbne standarder

Radikalt forslag om at tvinge staten til altid at vælge IT, der anvender åbne standarder, får støtte fra Dansk Folkeparti.

Det radikale forslag om, at staten skal gøre op med lukkede IT-systemer og dokumentformater, som tvinger folk til at bruge software fra bestemte producenter, får støtte fra Dansk Folkeparti.

»Det er et godt og fornuftigt forslag, som vi i det store og hele er tilhængere af. Intentionerne i åbne standarder er vi selvfølgelig fuldstændigt enige i - nemlig at der skal være standarder, som alle kender og kan bruge,« siger Jørn Dohrmann, IT-ordfører for Dansk Folkeparti.

De Radikales forslag blev fremsat i Folketinget forleden og kræver, at staten udelukkende vælger IT-systemer og -programmer, der er baseret på åbne standarder og ikke lukkede filformater, som kun programmets producent har fuld indsigt i.

Den radikale IT-ordfører, Morten Helveg Petersen, understreger, at det ikke handler om, at det offentlige udelukkende eller fortrinsvis skal købe og bruge alternative open source-programmer - men der skal være et reelt valg. I dag skønnes Microsoft at »sidde« på godt 90 procent af alle skrivebordscomputere

Sikkerhedsspørgsmål
Jørn Dohrmann støtter principielt, at der gives mulighed for, at man ved indkøb af IT-programmer skal kunne vælge mellem standardprogrammer og alternative, såkaldt open source-programmer. Dog vil han have sikret, at der ikke er sikkerhedsmæssige problemer ved at vælge open source-programmer, »så vi ikke åbner for problemer for os selv«.

»Regeringen har gjort en del for at imødekomme kritikken af lukketheden, men selvfølgelig kan det altid blive bedre.

Microsoft er nødt til at blive en medspiller, så vi får åbne standarder. Det er en spændende debat, og jeg tror, at vi kan finde en løsning, som alle kan bruge,« mener Jørn Dohrmann.