Efter sundhedsminister Magnus Heunickes (S) pressemøde i mandags, er det væltet ind med aflysninger hos danske hoteller og restauranter.

Ministeren forklarede, at forsamlingsforbuddet sænkes fra 100 til 50 personer i 18 kommuner. Men sektorpartnerskabet for turisme- og oplevelsesbranchen overtrumfer forsamlingsforbuddet, og det betyder, at det fortsat er tilladt at være op til 500 personer samlet i eksempelvis restauranter, cafeer og konferencesale, så længe afstandskrav osv. overholdes.

Alligevel er der opstået forvirring, og det kan mærkes rundt omkring i hoteller og restauranter, hvor flere har oplevet afbud på stribe siden pressemødet.

Dansk Folkepartis erhvervsordfører, Hans Kristian Skibby, kalder det »drønærgerligt«, at der er opstået misforståelser om reglerne:

»Jeg kan nikke genkendende til problemet. Vi mener ikke, at indsatsen er god nok for bl.a. hoteller og konferencecentre, og derfor gik vi heller ikke med i erhvervspakken om fremtidige indsatser. Det bliver helt naturligt forstærket af, at ministeren siger, som han gør,« siger han og uddyber:

»Der opstår et spørgsmål om, hvad kunderne må og ikke må, og det giver den udfordring, at flere melder fra til arrangementer. De ting, der var kommet i kalenderen, er røget ud lige så hurtigt igen, og det er drønærgerligt.«

Misforståelser mærkes i kalenderen

Fredag tilkendegav flere aktører i hotel- og restaurationsbranchen, at de har oplevet aflysninger efter pressemødet.

»Pressemødet har givet folk en klar opfattelse af, at man kun må samles 50. Alle snakker om 50. Men tallet er altså 500,« sagde hoteldirektør Jakob Ellermann fra Tivoli Hotel & Congress Center.

Det blev bakket op af både brancheorganisationen Horesta og direktør og ejer af Restaurant Maven Thomas Gaarde:

»Vi var begyndt at komme lidt igen. Men efter pressemødet har vi haft en del aflysninger – både selskaber, firmaarrangementer, firmafrokoster og også private bookinger. Folk tør simpelt hen ikke komme ud og spise middag,« sagde restaurantejeren.

Hans Kristian Skibby lægger vægt på, at »det er vigtigt, at de formår at melde tingene ud, så man ved, hvad man kan, og hvad man ikke kan«.

»Når folk melder fra, så står branchen tilbage med en masse kapacitet, som de troede, de skulle bruge, men som er aflyst med kort varsel. Derfor anbefaler vi også nålestiksoperationer for at hjælpe de her brancher, som fortsat er ekstra hårdt ramt,« lyder det fra DFeren.

Kirsten Munch Andersen, politisk direktør i Horesta, har også bakket op om problemet:

»Folk aflæser det, der bliver sagt – og så aflyser de. Der er opstået en form for uklarhed: Man tror, at man ikke må holde fester, møder eller på andre måder være sammen, hvis man er over 50 personer. Og det er for så vidt rigtigt, hvis man forsamles i det private. Men der er retningslinjer for restauranter og steder, hvor man bespiser gæster mere professionelt, som gør det ret klart, at man faktisk må være op til 500 personer,« lød det fra hende.