DF kræver skærpet Kina-kurs i ny regering

Både Kina- og EU-politikken skal ændres, hvis DF får indflydelse på udenrigspolitikken efter et valg. Grundfos advarer mod følgerne.

Foto: Keld Navntoft. Både Kina- og EU-politikken skal ændres, hvis DF får indflydelse på udenrigspolitikken efter et valg. Grundfos advarer mod følgerne. 
Læs mere
Fold sammen

Ifølge Søren Espersen, der er udenrigsordfører og næstformand for Dansk Folkeparti, skal de blå partier sætte en hårdere politisk kurs overfor Kina, hvis DF skal indgå i en borgerlig regering efter valg.

Det skriver Børsen.

I 2009 blev den såkaldte verbalnote indført i dansk Kina-politik, hvor der står, at Danmark ikke anerkender Tibets selvstændighed.

»At vi i en verbalnote tilslutter os en aktiv modstand mod Tibets selvstændighed er jo forrykt. Det ville være utænkeligt for 15 år tilbage, at vi på den måde lod os styre af et kommunistisk diktatur. Det gjorde vi aldrig i forhold til Sovjetunionen, og vi bør heller ikke gøre det i forhold til Kina,« siger DF's næstformand til Børsen.

Noten kom efter et halvt års kinesisk pres på blandt andet dansk erhvervsliv, og siden 2009 er den danske vareeksport til Kina næsten tredoblet fra 11,5 mia. kr. til 29,9 mia. kr.

Selvom det kan få økonomiske konsekvenser at ændre eller fjerne noten, skal det ifølge DF stadig gøres.

Søren Espersen erkender konsekvenserne men anbefaler også, at danske virksomheder begynder at se mod andre markeder såsom Indien og Brasilien. Ifølge danske virksomheder er der dog ingen markeder, der kan erstatte Kina.

Udover kravet til en skærpet Kina-politik, vil DF sætte kurs mod en markant hårdere EU-kurs og gå efter at få indført et velfærdsforbehold, en permanent grænsekontrol samt en folkeafstemning om Danmarks EU-medlemskab.