Deutsche Bank er ingen Lehman Brothers

Det har været et hårdt år for den tyske storbank, Deutsche Bank, hvis massive aktienedtur har trukket overskrifter verden over. Det står dog slet ikke så grelt til med butikken, som aktiekursen antyder, lyder det fra eksperter.

Deutsche Bank Fold sammen
Læs mere
Foto: DANIEL ROLAND

Hvis du har investeret i Deutsche Bank, kan du sove helt trygt om natten. Tysklands største bank er nemlig »absolutely rock-solid.«

Det var i hvert fald, hvad storbankens topchef John Cryan forsikrede investorer og ansatte i tirsdags, efter at aktiekursen var faldet med næsten ti procent dagen forinden.

Udmeldingen kom i forlængelse af et rædselsår for Tysklands største bank, der har budt på enorme tab og juridiske slagsmål i milliardklassen. På blot halvanden måned har bankdirektøren måttet se til, mens aktierne er raslet nedad med et kursfald på næsten 40 procent. En udvikling, der har fået nervøse røster til at stille spørgsmålstegn ved, om Deutsche Banks nedtur i værste fald kan udvikle sig til finansverdenens næste Lehman Brothers.

Ifølge flere eksperter, som Berlingske Business har været i kontakt med, er det dog for tidligt at trække dommedagsprofetierne frem.

Investorer er nogle “grædekoner”


»Udviklingen siger mere om investorerne, end det siger noget om Deutsche Bank. Jeg har i lang tid sagt, at pengeinstitutter helst skal performe et sted mellem en spændende statsobligation og en kedelig erhvervsobligation, men der har været en tendens til at investorerne har forventet et afkast på 10-12 procent af bankerne og tårnhøje målsætninger,« siger Lars Krull, der er seniorrådgiver på Aalborg Universitet.

Det har bankerne meget svært ved at leve op til i disse år, blandt andet takket være de regler der blev vedtaget i finanskrisen kølvand.

»Efterhånden som der er kommet det her enorme reguleringspres, er bankerne gået hen og blevet mere stabile, og så skal man heller ikke forvente de samme høje afkast. Og det er jo begyndt at gå op for investorerne. Derfor er bankerne generelt faldet – også dem, der performer supergodt,« forklarer Lars Krull, der samtidig kalder investorerne nogle for nogle “grædekoner”.

Så langt vil Otto Friedrichsen, der er aktiestrateg i Formuepleje, dog ikke gå. Han mener, at Deutsche Bank, ligesom mange andre europæiske banker, er udfordret af de nye kapitalkrav, hvor bankerne skal have deres balance til at matche udlånene.

»Kapitalgrundlaget er styrket i bankerne, men de lave renter betyder, at det er svært for bankerne at tjene penge i øjeblikket. Deutsche Bank har i princippet kapitalgrundlaget på plads, men lavrentemiljøet er den store udfordring for indtjeningsmusklen,« siger Otto Friedrichsen.

Deutsche Bank har i årets løb måttet tage store nedskrivninger og øremærke milliarder af euro til juridiske forlig. Det historisk høje tab på 6,8 milliarder euro, som banken kom ud med i 2015, taler sit eget tydelige sprog.

I takt med, at nyhederne om nedskrivninger og retssager er rullet over skærmene, har investorerne barberet stadigt flere milliarder af Deutsche Banks værdi.

Tilbagekøb af obligationer


Onsdag vendte stemningen imidlertid - i hvert fald for en stund. Rygter om at Deutsche Bank er på vej med et opkøbsprogram af egne virksomhedsobligationer, var noget investorerne kunne lide. Ifølge Lars Krull skal manøvren imidlertid ikke nødvendigvis ses som udtryk for panik fra bankens side, men snarere godt gammeldags købmandskab.

»Tænk dig, hvis Deutsche Bank kan købe deres egen gæld tilbage til kurs 85, så tjener de 15. Det er i øvrigt en manøvre, som Jyske Bank brugte i forbindelse med en af deres egne hybridobligationer for nogle år siden,« siger Lars Krull.

Som konsekvens af rygterne steg Deutsche banks hårdt prøvede aktie onsdag med over 17 procent, hvilket ifølge Bloomberg er bankaktiens største stigning på en dag siden 2009.

Bliver opkøbet en realitet vil investorerne stå klar til at belønne det.

»Lige nu har Deutsche Bank kapitalen og polstringen til at kunne klare det, men det er da klart, at man ikke kan leve i tid og evighed med dårligt omdømme og dårlige rygter. På den anden side, så er det her jo en stor maskine, som det tager tid at svinge rundt, og de er godt på vej,« siger Lars Krull.