Det vil oliemarkedet holde øje med i 2017

Olieprisen nåede et bundniveau i starten af 2016. Men siden er prisen dog kommet sig. Stigningen blev for alvor cementeret, da sammenslutningen af olieeksporterende lande, Opec, i slutningen i november blev enig om at reducere produktionen af den sorte råvare.

Foto: © Ali Jarekji / Reuters
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

2016 endte dermed med at blive et historisk olieår, idet det er 13 år siden, at olieprisen har været så lav. Samtidig er det historisk, at Opec-landene er blevet enige om et samarbejde om en reduktion.

Historisk var det også, at Iran efter ophævelsen af de internationale sanktioner mod landet igen begyndte at eksportere olie.

OPEC-LANDENE ER FØR LØBET FRA AFTALER

Spørgsmålet er, hvad der er i vente i 2017.

- Det, der bliver mest spændende at følge med i, er, om Opec-kartellet og de andre lande holder det, de har lovet. De har jo en historie med at snige sig udenom, siger Thina Margrethe Saltvedt, olieanalytiker i Nordea, til Ritzau Finans.

Det var på et møde i Wien, at Opec-landene og enkelte lande uden for blev Opec enige om at reducere produktionen fra 33,6 mio. tønder til 32,5 mio. tønder dagligt. Det er verdens største olieproducent, Saudi-Arabien, som satte sig i spidsen for reduktionen.

- Det ser ud som om, at Saudi-Arabien kommer til at sætte lidt skrappere krav til de andre lande. De har også oprettet en enhed, som skal føre kontrol med, at landene overholder reduktionsmålene, påpeger Thina Margrethe Saltvedt.

Det var ellers i høj grad Saudi-Arabien, som var bagmand for dykket i olieprisen, der tog fart i løbet af 2015. Kongedømmet dumpede priserne i et forsøg på at holde Iran ude af markedet og ikke mindst presse voksende aktører som Irak og Libyen.

- Der er en risiko for, at Saudi-Arabien trækker sig fra aftalen igen, hvis de andre lande ikke følger op reduktionsmålene. Og det vil få olieprisen til at falde igen, forklarer Thina Margrethe Saltvedt.

I januar var prisen per tønde Nordsøolie nede at vende under 35 dollar. I december i år nåede prisen op over 55 dollar tønden. Der er dog stadig et stykke til prisen fra sommeren 2014, der var oppe over 100 dollar per tønde.

DONALD TRUMP KAN BLIVE JOKER

USA's kommende præsident, Donald Trump, er ifølge olieanalytikeren en joker i forhold til udviklingen i olieprisen.

- Der er to ting, som bliver spændende at følge med den nye amerikanske præsident. Dels USA's forhold til Rusland, dels USA's forhold til Iran, siger Thina Margrethe Saltvedt.

Donald Trump har eksempelvis meldt ud, at han langt fra er begejstret for, at Barack Obama har ophævet sanktionerne mod Iran. Anderledes forholder det sig ifølge Nordea-analytikeren med Donald Trumps syn på Rusland.

- Der kan man tænke sig, at den kommende amerikanske udenrigsminister, som Trump har udpeget, vil stå i spidsen for at få fjernet nogle af sanktionerne. Det vil have en positiv effekt på Ruslands olieproduktion, pointerer Thina Margrethe Saltvedt.

Donald Trump har meddelt, at han vil indsætte den tidligere topchef for oliegiganten Exxon-Mobil Rex Tillerson som udenrigsminister i sin administration.

Et andet spørgsmål fra den anden side af Atlanten er, om USA vil øge produktionen af skiferolie. Det vil ifølge forventningerne blandt iagttagere ske, hvis olieprisen holder sig over 55 dollar tønden.

Hos Nordea forudser man, at olieprisen vil ligge omkring 55-60 dollar per tønde efter årsskiftet.

- Skiferproduktionen vil tage lidt tid at få i gang igen. Men jeg regner med, at vi vil se en øgning i skiferproduktionen i USA mod slutningen af 2017, og det vil bidrage til at dæmpe væksten i olieprisen, vurderer Thina Margrethe Saltvedt.

VÆRSTE SCENARIE ER HANDELSKRIG MELLEM USA OG KINA

Det værst tænkelige scenarie for 2017 er ifølge olieeksperten, at Donald Trumps udenrigspolitiske linje udløser en konfrontation med verdens næststørste økonomi.

- Det, man skal frygte mest, er nok en handelskrig med Kina. Det vil påvirke verdenshandlen og dermed dæmpe efterspørgslen efter olie, fastslår Thina Margrethe Saltvedt.

Hun påpeger, at Donald Trump i sin valgkamp op til det amerikanske præsidentvalg har lagt op til en mere protektionistisk udenrigspolitisk linje, end hans forgænger, Barack Obama, har ført.

- Der er også fortsat en risiko for, at Kina får problemer med økonomien. Og det vil have en dæmpende effekt på efterspørgslen, understreger Thina Margrethe Saltvedt.

- Det bliver også spændende at følge udviklingen i Indien, som ventes at overtage rollen som verdens vækstmotor efter Kina, fremhæver hun videre.

En sidste ubekendt er, hvad klimaaftalen, som blev indgået i Paris på COP 21, vil medføre af konkrete krav til CO2-reduktion.

Aftalen vil kunne føre til et fald i efterspørgslen. Men også her er Donald Trump en joker, idet han har annonceret, at han vil trække USA ud af aftalen.