Det tyske vækstlokomotiv trækker langsommere end ventet

Vores nabo mod syd er nøglen til vækst i Europa, men væksten i tysk økonomi var lavere end ventet, viser nye tal.

Tysk BNP skuffede i 2013, men alligevel er der positive forventninger til væksten i 2014. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brian Bergmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tysk BNP-vækst er et af de vigtigste nøgletal i Europa, men onsdag formiddag er det skuffende meldinger, der kommer fra den statslige statistik-kontor.

Den tyske økonomi voksede nemlig kun med 0,4 procent i 2013 sammenlignet med 2012, og det er 0,1 procentpoint mindre end ventet.

Ikke desto mindre tror Danske banks Europaanalytiker Frank Øland, på vækst i 2014.

»Vi forventer, at det tyske lokomotiv får mere damp på kedlerne i år, understøttet af lave renter, stigende ejendomspriser og et tiltagende globalt opsving. Tysk BNP-vækst kan godt nå op omkring 2,5 procent i år ifølge vores beregninger. Det vil være en kærkommen hjælp til at trække dansk økonomi med ud af mørket, men væksten herhjemme bliver næppe helt så prangende, blandt andet fordi boligmarkedet er mere skrøbeligt,« skriver Frank Øland, som forventer en dansk vækst på 1,5 procent i 2014, i en kommentar til tallene.

Den tyske vækst var ifølge Statistik-bureauet på 0,25 procent i fjerde kvartal, skriver Bloomberg, mens spansk økonomi, som der er kommet foreløbige tal for onsdag, voksede 0,3 procent - hvilket er bedre end ventet.

Spanien var blandt de lande, som var årsag til gældskrisen og udløste en vækstmæssig ørkenvandring i Europa.

Frank Øland mener dog, at den skuffende tyske skuffelse skyldes revideringen af BNP-tallene for de første kvartaler, idet fjerde kvartal har budt på flere pæne, underliggende nøgletal.

»Både tysk detailsalg, industriproduktion og industriordrer steg betydeligt i november. Det er derfor mere sandsynligt, at den skuffende vækst i 2013 skyldes nedrevisioner af tidligere kvartaler. Uanset de kvartalsvise udsving, så tror vi grundlæggende på, at væksten i Tyskland og euroområdet er på vej opad,« skriver Frank Øland, som noterer sig, at det var det offentlige forbrug, privatforbruget og eksporten, der drev den tyske vækst i 2013.

»Det var faktisk det offentlige forbrug der voksede mest – men det var jo også valgår,« pointerer Frank Øland.