Det tyske marked bedre end sit rygte

Han har været involveret i opkøb af 90 tyske investeringsejendomme siden 1987, og i dag driver Rene Ravn rådgivningsvirksomheden Herkules i Hamburg. Interessen fra danske investorer er så stor netop nu, at det ligner en »lemming-effekt«.

Det tyske marked  bedre end sit rygte - 1
RENE RAVN, 43 år, direktør i Herkules Grundbesitz GMBH i Hamborg, er nok den dansker, der har størst erfaring i at handle med tyske ejendomme. Han forstår ikke den megen snak om krise, når gode tyske ejendomme giver otte procent i afkast.<br>Foto: Mogens Ladegaard
Læs mere
Fold sammen
Efter årets udgave af den tyske ejendomsmesse Expo Real i München konkluderede vi her i avisen, at ejendomsmarkedet i Tyskland som helhed næppe har set bunden endnu. Tysk økonomi ligger stadig i dvale, og behovet for arbejdsmarkedsreformer er større end nogensinde.

Men den dansker, der formentlig ved mere om tyske ejendomme end nogen anden, er slet ikke så sortsynet på det tyske ejendomsmarkeds vegne.

Han hedder Rene Ravn og er direktør og indehaver af den rådgivende ejendomsvirksomhed Herkules Grundbesitz med hovedsæde på Neuer Wall, Hamburg. Rene Ravn har handlet med tyske ejendomme siden 1987, og det er foreløbig blevet til 90 handler.

»Vi mærker ikke til recession og krise i vores dagligdag i Tyskland. Vel er der da problemer, men krisen er klart overfortolket. Jeg tror, at risikoen for store prisfald på tyske ejendomme er meget begrænset. Om bunden er nået, ved jeg ikke, men jeg ved, at man absolut kan købe ejendomme i Tyskland til fornuftige priser,« siger Rene Ravn.

»Vi er især fokuserede på detailhandelsejendomme med en 15-årig lejekontrakt, god beliggenhed og solide lejere. Den slags ejendomme handles til et afkast på cirka otte procent. Og når jeg ser, hvad jeg kan købe i Danmark med et tilsvarende afkast, løber jeg skrigende væk. Så tager jeg hellere de problemer, der er på det tyske marked,« fastslår Rene Ravn.

Han erkender, at et af problemerne er den tyske indeks-regulering af lejen. Her starter man normalt med et par friår uden regulering, og når indekset er steget med 10 procent, får ejeren kun lov til at hæve lejen med 70-80 procent af indeks-stigningen.

Stor dansk interesse
Rene Ravns interesse for tyske ejendomme startede i slutningen af 1980'erne, hvor han sammen med Ole Wagner skabte Investorpartner A/S, det senere Keops. Rene Ravn forlod selskabet i 1993, og tre år senere stiftede han selskabet Griffin A/S i Glostrup. I 1999 dannede han selskabet Herkules i Hamburg - og flyttede selv til Tyskland i 2001.

»Det er bedre at befinde sig midt i markedet end at sidde på afstand. Så jeg flyttede til Tyskland for at lede det nye selskab med to ansatte. Og siden er det gået stærkt, for vi er nu 17 medarbejdere,« forklarer Rene Ravn.

Herkules har som sin kerneforretning at levere rådgivning og assistance til danske udbydere af ejendomsprojekter. Herkules er således involveret i en stor del af de tyske ejendomme, der udbydes på det danske marked i form af K/S-projekter.

I 2004 har Rene Ravn været involveret i opkøb af 14 tyske ejendomme, og næste år regner han med, at det bliver til endnu flere opkøb, formentlig 15-20 ejendomme. De fleste af dem ender på hænderne af private danske investorer, der vil sikre pensionen.

»Vi oplever i disse år, at store udenlandske fonde opkøber ejendomme for milliarder i Tyskland. Og for tiden oplever vi næsten en lemming-effekt blandt danske investorer. Næsten alle de store udbydere af K/S-projekter har vendt sig mod Tyskland,« konstaterer Rene Ravn.

»Men der er altså ikke »udsalg« på det tyske marked, hvis nogen tror det. Hvis priserne kommer for langt ned, beholder tyskerne bare deres ejendomme, til priserne stiger. Det tyske marked er præget af stor prisstabilitet og er relativ uafhængigt af renteniveauet. Derfor tror jeg heller ikke, at vi vil se en eksplosion i priserne, når markedet vender. Men der vil komme gang i byggeriet, og omsætningen på ejendomsmarkedet vil vokse.«

Salg og rådgivning
Ifølge Rene Ravn er der »lys for enden af tunnelen« for den tyske økonomi, som han forventer vil komme op i omdrejninger i løbet af de kommende år.

»Bjørnen ligger stadig i hi, men når den kommer ud, skal der nok ske noget. Husk på, at den tyske økonomi er den tredjestørste i verden,« siger Rene Ravn.

Herkules har ingen planer om selv at optræde som udbyder af K/S-projekter i Danmark. Til gengæld forventer Rene Ravn at formidle ejendomme direkte til tyske investorer i 2005.

»I Tyskland har vi sikret os en god position, bl.a. ved at være den danske aktør, der har medvirket til opkøb af flest tyske ejendomme. Vi er et tysk selskab med den danske dynamik, som tyskerne måske ikke altid selv har. De er meget regelrette, hvor vi danskere er mere pragmatiske og ikke så afhængige af systemer for at finde løsninger,« siger Rene Ravn.

»Men vi vil også gerne være mere synlige som rådgivere i Danmark. Vi vil gerne rådgive de institutionelle investorer, herunder pensionskasserne, om tyske investeringsejendomme. Vi har da haft en del møder med dem. Tyske ejendomme udmærker sig ved at give et positivt afkast fra driften allerede fra første fulde driftsår. Så de er et godt opsparingsobjekt.«

Selv går danskeren ofte ind som privat investor i de K/S-projekter, han er med til at udvikle, netop for at sikre sig en god pensionsopsparing.

Privat bor Rene Ravn i Hamborg, hvor han snart flytter nærmere bykernen i en ny lejlighed. Han er fraskilt og har to døtre på fire og 12 år, som begge bor i Danmark. Hans hobby er golf, skiløb og løb - hvor han bl.a. to gange har gennemført Berlin Maraton. Nemlig i 1989, mens Muren stadig stod der, og i 1990, hvor Muren var væltet og et nyt Tyskland skabt.