Det store kædestrammerkursus

En gøende schæferhund tager imod hos Christian Dehn. Han er sygemeldt, men begynder på anden omgang af MBA-studiet sidst på efteråret. Med studiet har han fået struktur på sine arbejdsmetoder.

MIG OG MIN MASTER: CHRISTIAN DEHN er født i 1957. Student 1977. Efter to år indenfor flyvevåbnet, kom han til politiet i 1980. De første tre år hos ordenspolitiet, derefter politiets efterretningstjeneste, og til slut i politiets hundepatrulje. 1989 fik han tilbudt et assurandørjob hos Baltica, efter otte måneder headhuntet til Hafnia, og efter et år som selvstændig forsikringsmægler, kom han tilbage til Hafnia, der imellemtiden havde fusioneret med Codan. Der er han i dag mæglerchef. Foto: Morten Juhl. Fold sammen
Læs mere
Et tilbud om at blive hurtiggående assurandør viste sig at være noget af det letteste i verden for Christian Dehn.

Han kom nemlig fra politiets hundepatrulje, som kun bliver sat ind ved de mest tilspidsede konfliktsituationer, og det værste han kom ud for som assurandør var, at folk sagde nej.

I tilbageblik er han glad for sine ti år ved politiet, som blandt andet indebar nogle år ved politiets efterretningstjeneste. Men i det lange løb var det ikke nok.

Han fortæller, at som udgangspunkt er det en god kombination af fagligt og praktisk arbejde, men da uddannelsen er overstået, gled det teoretiske i baggrunden, og bortset fra nogle såkaldte »kædestrammerkurser« var der ikke rigtigt noget.

Han og kollegerne havde ofte talt om at tage springet og prøve noget andet, og da han ved en tilfældighed fik tilbudt et job i forsikringsbranchen, slog han til.

Hvorfor besluttede du dig for at tage en MBA-uddannelse?

»Det har aldrig været min natur at arbejde struktureret, og det blev efterhånden en hæmsko.

Som chef for Codans sponsorafdeling var jeg god til at forhandle aftalerne på plads - jeg har altid været god til at omgås mennesker, men Poul Mortensen (adm.dir. for Codan. red.) var efter mig:

»Har du ny styr på det? Vis mig noget papir.«

Jeg havde styr på det, men ikke på papir, så jeg fik »en vagthund« til at løbe bag efter mig og samle op på de kontrakter, jeg fik i hus.«Hvorfor valgte du netop den uddannelse?

»Fordi CBA giver mulighed for at tage en MBA i to tempi.

For mig var MBA noget uopnåeligt. Den har ry for at det er noget med at arbejde i døgndrift og blive skilt.

Desuden virkede det uoverskueligt. Jeg har ikke nogen decideret læsebaggrund, og det er tyve år siden jeg havde været i nærheden af noget længere end Anders And og straffeloven.

Men jeg kendte Dan Høyer og Kristian Groth, som står bag CBA, og de mente, at den var lige noget for mig.

Jeg var meget nervøs, da jeg startede, og det var noget af et kulturchok, da vi fik de første lærebøger, men jeg fandt ud af at alliere mig med en knalddygtig ung trainee. Hun blev min tutor og hjalp med at strukturere opgaverne. Hun var guld værd, og uden hende var det aldrig lykkedes. I hvert fald ikke så godt, som det gjorde.«Hvordan finansierede du uddannelsen?

»Jeg fik et legat fra Codans medarbejderfond, som betalte for det hele. Poul Mortensen har altid støttet medarbejdernes uddannelse.«Havde du en klar aftale med din arbejdsgiver?

»Jeg har en chefkontrakt, hvor der står, hvad jeg skal lave. Om det tager 20 eller 100 timer har ikke betydning, bare arbejdet bliver gjort.

Indimellem lavede jeg nogle af mine opgaver på kontoret, og der skulle jeg vænne mig til at sige nej, når kolleger kom ind på kontoret. Det var de til gengæld meget hurtige til at respektere.«Hvilke aftaler indgik du hjemme?

»Mens jeg læste fik jeg ikke spillet så meget golf, som jeg plejer. Ellers havde det ikke nogen konsekvenser.

Vores datter er flyttet hjemmefra, og min kone vidste, at den månedlige weekend med undervisning - fredag fra 17 til 21 og lørdag fra 9 til 17 - den var væk.

Men jeg tror, at hun var glad for, at jeg var begyndt at læse andet end sidetallet på siderne og fulgte meget med i mine studier.«Hvor lang tid afsatte du til studierne?

»Jeg brugte ti timer om ugen. Men det er svært at sige, for det flød ind i arbejdstiden. Det var vigtigt at afsætte kalenderdage til at få lavet opgaverne, og da jeg ikke af natur er et særligt struktureret menneske, var det en del af øvelsen.« Var det hårdt?

»Det var det, og havde jeg kunnet vælge noget fra, var det økonomien. Men jeg kom igennem det, fordi jeg skulle.

Jeg har altid haft det sådan, at når nogen sagde, der var noget jeg ikke kunne klare, begyndte opgaven først for alvor.

Den første periode var særlig hård, for jeg hverken vidste hvad de forventede eller hvor niveauet lå.

Allerede ved den næste opgave gik det lettere, og til sidst kom jeg ind i en rutine, hvor opgaven blev afleveret, og vi fik nye lærerbøger, nye opgaver. Da vi var ved at være færdige og afleverede den sidste opgave uden at få nye nye opgaver, opstod der et hul. Det var lidt underligt, pludselig at stå uden noget.«Hvad forventer du, at MBAen kan gøre for din karriere?

»Den har allerede gjort meget. Jeg er nu chef for mæglerafdelingen og har en god følelse af ligeværd. Den har åbnet mine øjne for områder, jeg ikke havde blik for tidligere, og den har vist mig, hvad der muligt.

Tidligere troede jeg, at man bare skulle være flittig og arbejde sig ud af det meste, men nu tror jeg nok, at jeg er blevet en mere egoistisk leder.

Nu handler det mere om at coache. Jeg læste i det sidste nummer af Harvard Business Review, at ledere bliver ineffektive, hvis de tror, de skal arbejde igennem og gøre det hele selv. Man når meget mere, hvis de bevarer overblikket og sætter tempoet ned.

Mine chefer synes, at det var lidt for meget, hvis jeg begyndte på anden omgang, samtidig med at jeg tiltrådte det nye job som mæglerchef, men til november starter jeg med at tage den sidste del, så jeg får en fuld MBA.«