Det risikofyldte liv som handelsagent

Farer. Med de rigtige produkter kan et arbejde som handelsagent være indbringende, men man skal sikre sig en ordentlig kontrakt, hvis ikke det skal ende i katastofe.

Parallelimport, kamp om provision og pludselige opsigelser. Livet som handelsagent er fyldt med farer, men en god kontrakt eliminerer de fleste trusler og kan også betyde færre udgifter til markedsføring af produkterne.
Den største trussel kommer dog fra andre agenter, der pludselig begynder at sælge de samme varer i ens område, og den trussel kommer hvert år tæt ind på livet af handelsagenterne i Danmark. En af de agenter, der selv har måtte kæmpe med andre agenter er Jens-Erik Jørgensen, der er indehaver af Börner Import.
 
- Pludselig så jeg en af mine produkter på tv-shop, og blev kontaktet af en kunde, der havde købt varer der. Det viste sig at være min engelske kollega, der havde solgt det videre til en, som igen havde solgt varen til tv-shop, men det fik jeg heldigvis stoppet, siger Jens-Erik Jørgensen, der pointerer, at det er et problem, som hyppigt finder sted. Derfor er det en god ide at forlange, at firmaet garanterer, at man ikke leverer varer til andre agenter i ens område. Samtidig kan man forsøge at opfordre producenten til at indskærpe overfor de andre agenter, at de skal holde sig inden for deres områder.
 
- Nogle gange betaler man jo også et beløb for eneretten, som jo intet er værd, hvis andre maser sig ind på markedet, og ofte har man også brugt penge på markedsføringen, som andre så lukrerer på. Vi er jo så globale, at det er utrolig nemt at komme ind på markedet fra andre lande, siger Jens-Erik Jørgensen.

Husk kontraktenMen med en mangelfuld kontrakt kan der lige så ofte opstå forviklinger med producenten af ens vare, og derfor skal man forsøge at dække sig ind så godt som muligt.
Det kan man eksempelvis gøre ved hjælp af en standard kontrakt fra Dansk Erhverv, men uanset hvad er det vigtigt, at man får en række punkter med i kontrakten.
En handelsagent er nemlig beskyttet af dansk lovgivning, men hvis man ikke er specificeret som permanent handelsagent, så opstår der hurtigt problemer.
 
- Hvis du ikke har fået det nævnt i kontrakten, kan du nemt komme ud for, at du skal diskutere med virksomheden, om man nu også er permanent agent, for hvis man ikke er det, er man heller ikke dækket af lovgivningen, siger advokat Sven Petersen fra Dansk Erhverv. En del af beskyttelsen, som lovgivningen yder, er retten til godtgørelse for oparbejdet kundekreds, der reelt giver et års provision, hvis samarbejdet ophører.
Og netop provision er et af de andre kritiske punkter, der bør være med i en god kontrakt.
 
- Blandt vores medlemmer ser vi ofte, at der opstår uenighed omkring provisionssatsen. Loven siger ikke noget om størrelsen, men angiver derimod, at der skal være en rimelig sats, men hvad er rimeligt? Derfor skal man have retningslinjer for, hvilke typer af provision der skal indgå, og hvor meget salg der udløser en bestemt provision, påpeger Sven Petersen.
Selv om man har et godt forhold til producenten, skal man dog altid huske på, at hvis producenten ikke føler, at der bliver solgt nok, så ryger man hurtigt ud. En aftale mellem en producent og en handelsagent kan nemlig uden videre opsiges, og derfor er det en god ide at skrive et opsigelsesvarsel ind i kontrakten.
Producenten er dog tvunget til at betale godtgørelse til agenten, med mindre der er tale om en grov misligholdelse af aftalen. Som en del af aftalen er det også fornuftigt at definere et minimumssalg, som man skal levere, hvis samarbejdet skal fortsætte. Hvor stort et minimumssalg, der er tale om, kan til gengæld være svært at finde ud af, men lidt research betaler sig, og man skal altid sørge for at være lidt pessimistisk i sine beregninger.
 
- Man skal selvfølgelig passe på med ikke at komme for højt op, ellers risikerer man at ryge ud, og så er penge sat i reklamer og lignende væk, påpeger Jens-Erik Jørgensen.