»Det ramte mig lige i hjertet«

Den kendte erhvervsadvokat Terkel Lund-Nielsen føler sig hængt ud som kriminel i Børsen. Nu vil han renses i en principiel sag om æreskrænkelser. Modparten afviser, at der noget at komme efter.

»Jeg er uendelig følsom, hvis det er noget med etik, hæderlighed og troværdig. Der er min smertærskel lav. Der vil jeg ikke acceptere noget,« siger Terkel Lund-Nielsen. Foto: Morten Juhl Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det føg med spydigheder mellem Danmarks fremmeste erhvervsadvokater, da Københavns Byret i går behandlede en principiel sag om ære, etik og hæderlighed kontra beskyldninger om fusk og bestikkelse.

Beskyldninger, som den kendte erhvervsadvokat, 69-årige Terkel Lund-Nielsen, føler sig udsat for i en artikel bragt i dagbladet Børsen den 6. april 2004.

I artiklen anføres det, at der er givet ulovlige penge og lækket hemmelig-stemplede informationer om konkurrenter i bryggeribranchen fra Dansk Retursystem til Carlsberg. Det skete på baggrund af en politianmeldelse fra den lille ølimportør, Nicholas Sharpe, i Hobro.

Indtil efteråret 2004 var Terkel Lund-Nielsen bestyrelsesformand for retursystemet - og dermed den, der tegnede selskabet.

Men først den 5. april vil dommer Ulrik Stage-Nielsen fra Københavns Byret afgøre, om den tidligere formand kan føre en injuriesag på trods af, at resten af bestyrelsen for Dansk Retursystem har opgivet at røre ved sagen.

Dybt krænket
Sagen er yderst principiel, fordi Terkel Lund-Nielsen ikke nævnes ved navn i artiklen, men alligevel føler sig hængt ud som kriminel.

Spørgsmålet er altså, om en bestyrelsesformand, der ikke omtales i artiklen, personligt kan sagsøge avisen for injurier.

»Jeg kan få skyld for at være et dumt svin. Men hvis nogen beklikker min etik og min hæderlighed, så reagerer jeg. Jeg føler mig personligt dybt berørt, dybt krænket og forurettet,« siger Terkel Lund-Nielsen, som forklaring på, hvorfor han vil køre sagen.

Advokaten har sagsøgt avisen Børsens chefredaktør, Leif Beck Fallesen, samt ølimportøren og hans rådgiver Morten Samuelsen.

Terkel Lund-Nielsen kræver tre gange 25.000 kr. i erstatning for æresfornærmelse.

Juridisk skoleridt
Det forberedende retsmøde i går var et større juridisk skoleridt mellem sagsøgers og de tre sagsøgtes advokater.

Børsens advokat afviste, at Terkel Lund-Nielsen kan identificeres i artiklen og fremførte, at der dermed ikke er noget at komme efter.

»Det er en absurd tanke, at avisens 231.000 læsere skal kunne finde frem til, hvem der er bestyrelsesformand for Dansk Retursystem. Den der kan anlægge en sag for æresfornærmelser skal kunne identificeres. Læserne kan ikke sætte politianmeldelsen i relation til Terkel Lund-Nielsen,« sagde advokat Jacob Nørager-Nielsen, der repræsenterede chefredaktør Leif Beck Fallesen.

Terkel Lund-Nielsen vil have lov til at køre en prøvesag for at få Fallesen og co. i gabestokken.

»At beskylde Dansk Retursystem for bestikkelse (fra en leverandør, red.) er for groft,« siger Terkel Lund-Nielsen.

Den tidligere returformand siger samtidig, at sagen har skadet hans omdømme i dansk erhvervsliv og blandt revisorer, hvor han stadig har en stor berøringsflade.

»Klienter, jeg har været sammen med i 40 år som advokat, kan ikke undgå at sætte spørgsmålstegn ved, at jeg har været formand for et selskab, der skulle have fået bestikkelse. Beskyldningerne har været klart generende for mig,« siger Terkel Lund-Nielsen, der under retsmødet adskillige gange gentog »Det ramte mig lige i hjertet«, da spørgsmålet om bestikkelse kom på banen.

Kriminelt
Terkel Lund-Nielsen har i en årrække været advokat for bl.a. Arla Foods. Han er i dag bestyrelsesformand i Danmarks største kaffefirma Merrild Kaffe og Blumøller og en række andre, mindre erhvervsvirksomheder.

»Så sent som i sidste uge blev jeg i en virksomhed, hvor jeg er formand, spurgt om, hvordan det går med sagen. Når nogen i ens omgangskreds er blevet beskyldt for noget kriminelt, spørger man pænt og taktfuldt,« siger Terkel Lund-Nielsen, der altså stadig ofte bliver konfronteret med beskyldningerne mod ham.

Har advokaten startet sagen, fordi han er mere ærekær end de fleste?

»Jeg er uendelig følsom, hvis det er noget med etik, hæderlighed og troværdig. Der er min smertetærskel lav. Der vil jeg ikke acceptere noget,« siger han.

Dansk Retursystem ejes og styres af Danmarks tre store bryggerier med Carlsberg i spidsen plus bl.a. Coop og Dansk Supermarked.

Frygt for pressen
Terkel Lund-Nielsen lægger ikke skjul på, at retursystemets bestyrelses' afvisning af at køre en injuriesag, kan skyldes frygt for at genere pressen.

»Dansk erhvervsliv er ikke meget for at lægge sig ud med Børsen,« sagde han under retsmødet.

Vinder Terkel Lund-Nielsen injuriesagerne, vil han give sin erstatning videre til Danmarks Naturfredning, fordi den primære baggrund for oprettelse af Dansk Retursystem var at beskytte naturen mod millioner af tomme dåser og flasker.