Det nye teknologiboom

Nyt fra USA: Prisen for teknologidrevne virksomheder sætter næsten dagligt nye rekorder i New York. Det skaber eufori, men også bekymring.

Facebook kom med 1. kvartalsregnskab forleden, og indtjeningen er tredoblet i forhold til sidste år. Foto: Dado Ruvic/Reuters Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De seneste år har New York og Silicon Valley oplevet et kraftigt boom i teknologisektoren og i en sådan grad, at de, der er gamle nok til at huske det, med bekymring tænker tilbage på dot com-boblen, som brast i marts 2000, udslettede de fleste nye internetbaserede virksomheder og reducerede værdien af f.eks. Amazon til en tiendedel af, hvad aktien havde kostet på sit daværende højdepunkt.

I de tider – som stadig var internettets unge dage – kastede både venturekapitalister og private investorer enorme summer efter en række virksomheder, som nok havde en idé men ingen reel forretningsmodel. Det skete i forventningen om, at disse virksomheder hurtigt ville udkonkurrere og erstatte traditionelle virksomheder inden for deres område og opnå en global markedsandel med mange brugere, som derefter kunne omsættes til kunder og indtjening. Traditionel P/E-prisfastsættelse gav ikke mening, eftersom der kun var price og ingen earning.

Nogle af de samme træk kan genfindes i dag. Antallet af børsnoteringer i 2013 på New York børser som NY Stock Exchange og Nasdaq var 222 – det højeste siden netop år 2000. Tendensen er fortsat ind i 2014 med 64 børsnoteringer i 1. kvartal. Sundheds- og teknologivirksomheder udgør ca. halvdelen af disse.Nasdaq-indekset er fordoblet siden 2012 og nåede i marts det højeste punkt siden 2000, hvorefter det har taget et lille fald i den seneste måned.

For nyligt opkøbte Facebook virksomheden WhatsApp for svimlende 19 milliarder dollar. WhatsApp er en app, der som så mange andre giver mulighed for at udveksle beskeder uden at skulle betale for SMS. Facebooks pris på 19 milliarder dollar svarer til 345 millioner dollar per ansat i den lille virksomhed. WhatsApp har til gengæld 500 mio. brugere, så man kan også sige, at Facebook betalte 38 dollar pr. bruger. Lige nu er indtjeningen pr. bruger kun ca. en dollar.

Der er stadig masser af teknologivirksomheder på vej. Den amerikanske analysevirksomhed CB Insight, som leverer data og analyser til investorer i techsektoren, har for nylig udgivet rapporten 2014 Tech IPO Pipeline Report. Rapporten indeholder data på 590 private techvirksomheder, som per 2014 har en egentlig eller anslået værdi over 100 millioner dollar. Disse 590 techvirksomheder har samlet rejst 55,35 milliarder dollar igennem flere end 2.800 aftaler med venturefondehedgefonde eller virksomhedsinvestorer. Summen af investeringer i disse virksomheder er steget med 300 pct. siden 2009. Stigninger er drevet af forventningerne til de forretningsmuligheder, teknologien skaber.

Men ikke kun det. Den historisk lave rente presser priser på aktier i vejret, og mængden af venturekapital er den største nogensinde. Det samme gælder formuer under forvaltning i hedgefonde. De mange børsnoteringer og høje kurser er en ekstra motivationsfaktor for techindustrien.

Hver dag skyder nye virksomheder op i New York, som har cementeret sig som det næsstørste techcenter i USA efter Silicon Valley og et af de største i verden. De ansatte arbejder i døgndrift for at drive virksomhederne mod en profitabel exit. Der mangler ikke kapital og gode ideer. Til gengæld mangler der softwareprogrammører, ingeniører og lokaler.

Snakken om en teknologi boble har stået på i flere år, mens kurserne er steget, og Twitter og Facebook er gået på børsen med enorm indtjening til deres ejere. Men inden man sætter alle sine teknologiaktier til salg af frygt for, at boblen snart brister, bør man huske, at flere forhold er forandret siden 2000.

Platformene er ikke længere computere, der skal tændes og varmes op, inden man via modem kommer på internettet fem minutter senere. Smartphones og tablets skaber nye, letanvendelige brugerflader, som kan benyttes overalt. En ny generation af forbrugere er kommet om bord, og op mod to mia. af verdens befolkning er nu online, bl.a. drevet af Kina, som også oplever et teknologiboom i disse måneder.

Investorerne er blevet mere erfarne, specialiserede i teknologi og kaster ikke penge efter hvad som helst. Og så er mange af de amerikanske virksomheder begyndt at tjene penge og for alvor udkonkurrere de gamle fysiske forretninger. Amazon konkurrerer ikke kun med boghandlerkæden Barnes & Noble, men med store dele af den amerikanske detailhandel. Netflix udkonkurrerede hurtigt Blockbuster og konkurrerer nu også med TV-kanalerne HBO, CBS og NBC, idet de producerer egne programmer. Facebook og Twitter konkurrerer med traditionelle kommunikationskanaler.

Onsdag i sidste uge offentliggjorde Facebook sit regnskab for 1. kvartal med en tredobling af bundlinjen. Aktien lå i fredags ca. 50 pct. højere, end da aktien første gang blev udbudt. Og den gode indtjening i 1. kvartal er kun begyndelsen på en langt højere omsætning og bundlinje, siger Facebook. Men der skal også tjenes penge i de enkelte teknologiselskaber. For nok er P/E sat ud af kraft på kort sigt, men uden earnings vil prisen på en given aktie med tiden blive nul – boble eller ej.