Det kan vi lære af Ubers kollaps i Kina

Salget af Ubers Kina-forretning til ærkerivalen Didi Chuxing har været sommerens største erhvervsnyhed i Kina. Uber gjorde meget rigtigt, men i kampen mod en lokal konkurrent er det ikke altid nok.

Travis Kalanick, CEO for Uber, måtte kaste håndklædet i ringen og indgå i en fusion med den kinesiske pendant til Uber. Arkivfoto: Reuters Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Otte gange på halvandet år besøgte Travis Kalanick Kina. Den karismatiske medstifter og direktør for kørselstjenesten Uber ville vinde det kinesiske marked for enhver pris. Også selv om det kostede en milliard dollar om året at trække flere kunder ind i forretningen.

Et solidt fodfæste i Kina var selskabets topprioritet, lød det fra ham. Derfor kom det som lidt af et chok, da det tidligere på måneden blev annonceret, at Uber opgiver ambitionen om at slå sin kinesiske ærkerival Didi Chuxing. I stedet er det nu kineserne, der køber Uber ud af Kina. For selv om der er tale om en slags fusion, er der ingen tvivl om, hvem der har vundet den kinesiske kørselskrig. Aftalen betyder, at Uber opgiver sin kinesiske forretning mod en ejerandel i den kinesiske konkurrent på 18 pct. Det gør Uber til den største aktionær i Didi Chuxing, men det var nok ikke, hvad Travis Kalanick havde i tankerne, da han i 2014 lancerede sin app-baserede samkørselsservice i Kina. At han får plads i Didi Chuxings bestyrelse er en ringe trøst.

Kina vs USA: 8-0

Dermed bliver Uber en del af den efterhånden ganske store klub af udenlandske tech-virksomheder, der har måtte se sig slået i Kina. Den tæller bl.a. Google, Yahoo, Amazon, eBay, YouTube, Twitter og Facebook.

For de sociale medier gælder det, at Kinas Kommunistparti vil have kontrol med det offentlige rum – også i cyberspace. De er derfor blevet smidt på porten. I andre tilfælde som med Amazon og eBay har det kinesiske nederlag været mere selvforskyldt. De forsøgte at benytte deres normale forretningsmodel i Kina uden at tage højde for lokale forhold. Begge tog sig betalt for indhold og ydelser på en måde, de kinesiske brugere ikke var vant til. I stedet blev det kinesiske Alibaba, der satte sig på markedet for e-handel.

For Uber kan det diskuteres, om Travis Kalanick var hurtigt nok ude. Da Uber kom til Kina fandtes der allerede adskillige lokale kørselstjenester, hvoraf de to største slog sig sammen og dannede Didi Chuxing for at stå stærkere i kampen mod den nye rival.

Kinesiske samarbejdspartnere

Men generelt har Uber fået ros for at have læst på lektien og gjort meget rigtigt i Kina. Blandt andet ved at være villig til at betale prisen for at vinde markedsandele. Regningen for økonomisk støtte til chauffører og passagerer har været på omkring 13 mia. kroner. Desuden involverede Uber hurtigt lokale partnere og investorer for at opnå bedre kendskab til markedet og skabe strategiske synergieffekter. Det gjaldt for eksempel den kinesiske pendant til Google, der også udbyder kort- og navigationsservices.

Også Travis Kalanicks personlige engagement og lobbyarbejde på regeringsniveau vidnede om en fornuftig kinastrategi. Myndighedernes gunst er en ualmindelig afgørende faktor i Kina, uanset hvilken branche der er tale om, men alt andet lige endnu vigtigere for en amerikansk tech-virksomhed. Og selv om Uber ikke var bandlyst – som Facebook eller Twitter – var det fra starten et sats at investere så store beløb.

I de fleste tilfælde hvor en kinesisk og en udenlandsk virksomhed tørner sammen i Kina, fører den lokale virksomhed på point, allerede før starten er gået. Eller som Alibabas stifter Jack Ma malerisk beskrev det, da eBay kom til Kina:

»Det kan godt være, at eBay er en haj i havet, men jeg er en krokodille i Yangtze-floden. Slås vi i havet, taber jeg, men slås vi floden, vinder jeg.«

At Uber i det lange løb ville få svært ved at vinde over sin kinesiske konkurrent blev mere og mere tydeligt. Og da en statslig kinesiske investeringsfond begyndte at investere i Didi Chuxing må man formode, at alarmlamperne for alvor begyndte at blinke i Silicon Valley.

Tidligere på sommeren besluttede de kinesiske myndigheder at legalisere brugen af kørselstjenester i landet. Naturligvis en god nyhed også for Uber, men samtidig kom et forbud mod at underbyde kinesiske taxapriser. Det satte en stoppe for brugen af billig kørsel som markedsføring og gjorde det endnu sværere for Uber at vinde markedsandele fra Didi Chuxing.

Selv med den rigtige strategi og den store pengepung fremme er der ingen garanti for succes i Kina. Ubers vel nok største svaghed bestod i ikke at være kinesisk.