Det Hvide Hus ville degradere centralbankchef Powell

USA-FED/QUESTIONS
ARKIVFOTO Fold sammen
Læs mere
Foto: Carlos Barria/Reuters/Ritzau Scanpix

Det Hvide Hus undersøgte tilbage i februar mulighederne for og det lovlige i at degradere den amerikanske centralbanks formand, Jerome Powell.

Det skriver Bloomberg News med henvisning til unavngivne kilder med kendskab til sagen.

Det Hvide Hus' juridiske rådgiver, the general counsel, undersøgte de juridiske konsekvenser af at fratage Jerome Powell formandskabet for Federal Reserve og lade ham fortsætte som et menigt bestyrelsesmedlem.

Det ville i givet fald være første gang nogensinde, at det er sket.

Det juridiske hold gennemførte sin analyse, men konklusionen er endnu ukendt. Federal Reserves talsmand, Michelle Smith, oplyser dog til Bloomberg News, at en formand ikke kan fjernes fra sin post uden en årsag - det vil sige kun i tilfælde af formandens lovovertrædelser eller misligholdelse af formandens pligter, men ikke uenighed om rentepolitikken.

Det argument støttes af, at præsidenten ikke alene kan udpege formanden for centralbanken, men at også Sentatet siden 1977 ved en lovændring har skullet godkende udnævnelsen af formanden og næstformanden for Federal Reserve.

Donald Trump og hans øverste økonomiske rådgiver, Larry Kudlow, har længe været højlydt kritiske over for centralbankens løbende renteforhøjelser og dens kvantitative stramning gennem reduktion af bankens obligationsbeholdning, da præsidenten mener, at det skader økonomiens vækst og modvirker administrationens skattelettelser og stimuli.

Det er dog uvist, om det var præsidenten, der bad de juridiske rådgivere undersøge muligheden, men Donald Trump har tidligere luftet tanken om at fyre Jerome Powell, skriver Bloomberg News, og ifølge The Wall Street Journal skal Trump i en telefonsamtale med Powell i marts have sagt, at han "hænger på" Powell.

Larry Kudlow oplyser også til Bloomberg tirsdag, at der for tiden ikke er overvejelser om at degradere Powell.

Federal Reserve indledte sin nuværende stramningscyklus i december 2015, og siden da er renten ni gange blevet løftet med samlet 25 basispoint til intervallet 2,25 til 2,50 pct. Syv af de renteforhøjelser er kommet siden Donald Trump blev indsat som præsident, og fire af renteforhøjelserne gennem 2018 blev gennemført med Jerome Powell ved roret.

Jerome Powell blev i sin tid indsat af netop Donald Trump. Powell afløste i februar sidste år den forrige chef for centralbanken, Janet Yellen, der blev udpeget af præsident Barack Obama, men som Trump ikke ønskede skulle fortsætte.

/ritzau/FINANS