Det havde ikke været muligt hjemmefra

Henning Larsens Architects vandt arkitektkonkurrencen om det internationale hovedsæde for den tyske industrigigant Siemens. En opgave, som fik tegnestuen til at etablere eget kontor i München.

Reportage fra Henning Larsens arkitektstue i München til serie, der skal køre i Berlingske Business om tre danske virksomheder som har succes i Tyskland. Her ses Werner Frost, som står for kontoret i München Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et par småbitte menneskefigurer er dejset utilsigtet omkuld på den kridhvide model af Siemens’ nye hovedkontor, der står centralt placeret i tegnestuen. Men resten af figurerne er limet solidt fast og befolker modellen, der skal blive til fuldskala virkelighed i Münchens centrum i 2016.

»Det bliver et meget åbent byggeri, med offentlig adgang på grunden. Meningen er, at byggeriet skal invitere lokalbefolkningen og andre besøgende i byen til at bruge gårdmiljøerne herinde eller passere igennem og under byggeriet. Man kan skyde genvej fra pladsen herude i den gamle bydel til museums­kvarteret på den anden side af bygningen,« forklarer Werner Frosch, mens han peger tingene ud på modellen.

Den 39-årige arkitekt er nyudnævnt partner i danske Henning Larsens Architects, leder af kontoret i München og projektchef for Siemens’ nye hovedsæde samme sted. En opgave, som tegnestuen vandt ved en arkitektkonkurrence i 2011, som den var inviteret til sammen med 11 andre arkitektfirmaer.

»Inden Siemens byggede vi Spiegels hovedkontor i Hamburg og vidste, hvor meget rejseri den opgave betød. Der er ikke økonomi i det, så læren af det var en beslutning om, at hvis vi vandt opgaven, ville vi åbne tegnestue i München. Det har også vist sig at være helt nødvendigt. Vi sidder praktisk taget på skødet af folkene fra Siemens. Der er konstant møder. Det havde ikke kunnet lade sig gøre at arbejde hele vejen igennem med projektet hjemmefra,« konstaterer Werner Frosch.

Foreløbig er man nået til at støbe fundamentet til det 45.000 kvadratmeter store hovedsæde. Det bygges, hvor det gamle, anonyme hovedsæde tidligere lå, og skal efter planen være klar til at 1.200 Siemens- medarbejdere kan rykke ind i 2016. Og planen skal holdes, ellers vanker der betydelige bøder.

»Lige nu topper vores arbejdsindsats med Siemens. Vi er omkring 15 personer, der arbejder med byggeriet,« fortæller Werner Frosch.

I alt er der 34 personer ansat på tegnestuen. Det er middagstid, og en del holder spisepause, mens andre arbejder foran computere eller sidder bøjet over tegninger. Nogle arbejder med et projekt i Stutt­gart, et nyt borger- og mediecenter, der skal fungere som ny indgang til den fredede parlamentsbygning i Baden-Württemberg, som besøges af 65.000 mennesker hvert år. Andre er beskæftiget med et center for solenergi og hydrogenforskning, som skal ligge i forskerparken, også i Stuttgart, mens atter andre har travlt med en bygning, der skal rumme den videregående uddannelse School of Finance & Management i Frankfurt.

De sideløbende projekter betyder, at der er opstået pladsmangel, så tegnestuen udvides til maj, hvor man indtager flere kvadratmeter i kontorbygningen på Riedlerstrasse, få kilometer fra Siemens-byggepladsen.

»München er en fantastisk base for os til at opsøge nye projekter, især når vi kan henvise til Siemens, som alle kender. Vi kan også søge opgaver, som vi ikke ville forsøge at få fra Danmark, fordi det ikke ville kunne hænge sammen økonomisk fra den afstand. At have kontor her betyder også, at vi kan gå efter opgaver, hvor der er et krav om, at tegnestuen skal være i fysisk nærhed for at komme i betragtning.«

Tegnestuen har primært tyskere ansat – der er fire fra kontoret i Danmark, inklusive Werner Frosch – men markedsfører sig med sin danske baggrund og stærke rødder i nordisk designtradition.

»Det skandinaviske er totalt in her, både når det gælder arkitektur, design og som samfundsmodel. Tyskerne er meget interesserede i det skandinaviske, og når de finder ud af, at vi også taler tysk, har tyske arkitekter ansat og kender de tyske byggestandarder, står vi godt. Men tyskere har ikke samme respekt for arkitektur som danskerne, og det er ikke så anerkendt som profession. Her skal man virkelig kæmpe for arkitekturen.«

Werner Frosch er oprindeligt fra München, men arbejdede i 11 år hos Henning Larsen i København, før han i 2011 vendte tilbage til fødebyen – nu med en dansk kæreste, som han deler arbejdsplads med – for at åbne afdelingen.

»I starten var det ret uoverskueligt. Alt skulle anskaffes og købes ind – fra kaffekopper til kontorstole, der skulle ansættes medarbejdere og skabes et team. Selv om jeg er tysk, var det også nødvendigt for mig at sætte mig ind i branchen her. Juraen er anderledes og mere kompliceret. Arkitekter har betydeligt mere ansvar i Tyskland end i Danmark og skal meget mere i detaljen. En del af det arbejde, der hører under ingeniører i Danmark, er arkitekternes arbejde her, og vi har ansvaret for at koordinere tingene undervejs i processen,« fortæller Werner Frosch på flydende dansk.

I hverdagen har han en stor fordel i at have tysk som modersmål:

»Selv om forretningsmiljøet her i Tyskland bliver stadig mere internationaliseret, tales her mest tysk. F.eks. foregår alle præsentationer på tysk, og alt skrevet materiale undervejs er på tysk, og det er mit indtryk, at det gælder i de fleste brancher. Så det kan være et problem for danske forretningsfolk, der helst taler engelsk.«

Når arkitekten sammenligner forretningsmiljøet i Danmark og Tyskland, er han heller ikke i tvivl om, at der er betydelige forskelle:

»Forretningstonen er meget hårdere her. Danskere samarbejder mere mod et fælles mål og er indstillet på at løse problemerne. I Tyskland er man i højere grad kontraktpartnere end samarbejdspartnere. Man skyder mere på hinanden og diskuterer, hvem der har ansvar og skyld.«

Dertil kommer, at tyskerne generelt har en mere konservativ arbejdsmetode, vurderer arkitekten. Her kan man stadig finde på at sende en fax, og arbejdspladserne er mere hierarkisk opbyggede:

»Det gælder ikke vores tegnestue, og selvfølgelig er der andre undtagelser. Men generelt er der en mere pyramideformet arbejdsstruktur end i Danmark. Derfor skal nye ansatte lige vænne sig til vores måde at arbejde og omgås på. Det virker til, at de hurtigt kommer til at sætte pris på den mere afslappede omgangstone. Eksempelvis kan man mærke en vis ærefrygt blandt nytilkomne, når Louis Becker, der er partner­ansvarlig for kontoret, kommer på besøg. Men den afmonterer han selv ved at snakke med alle og bruge du i stedet for De.«