'Det går da forrygende'

Underleverandører. Bobach Smedeværksted A/S i Aalborg, der ikke mindst er rettet mod byggebranchen, ser ikke det mindste tegn på nogen krise.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Smedemester og ejerleder Poul Bobach, Bobach Smedeværksted, der først og fremmest fremstiller trapper, gelændere, værn og altaner til byggeriet, kan ikke nikke genkendende til de begyndende negative udmeldinger om byggeriet.

»Parcelhusbyggeriet er ramt, men det har ikke stor betydning for os. Vi henvender os primært til erhvervsbyggeriet og mere specielle byggerier, hvor der anvendes konstruktionsstål, og jeg må sige, at jeg ikke kan få øje på alarmerende signaler her. Tværtimod går det da forrygende. Jeg synes, det ser lyst ud, og det begrunder jeg med de mange tilbud, vi bliver bedt om at give og vores ordrebeholdning i det hele taget,« siger han.

Den positive udvikling kan da også aflæses i virksomhedens regnskaber, der er behagelig læsning.

Selv om Bobach Smedeværksteds resultat i forrige regnskabsår var positivt påvirket af et ejendomssalg, har nord- jyderne overgået det resultat i sit seneste regnskab.

Trimmet til vækst»Det er lykkedes os at trimme vores organisation til væksten. Det er jo relativt svært at trimme sin virksomhed i en periode med vækst. Vokserne du for meget, og går det for stærkt, risikerer du, at du mangler at få trimmet hjørnerne i din organisation, og det kan bestemt godt koste på bundlinjen, men vi fået godt styr på udviklingen,« fastslår Poul Bobach.

Det generelt høje aktivitetsniveau i den del af byggeriet, hvor Bobach Smedeværksted udfolder sig, har naturligvis påvirket den nordjyske underleverandør, som samtidig glæder sig over den stabilitet, der synes at have indfundet sig på stålpriserne.

»Problemet er jo, at når du giver tilbud på et byggeri, der måske skal opføres om et år, så kan du nemt blive fanget af en uheldig prisudvikling i den mellemliggende periode. Det har også ramt os. Tidligere så vi ikke de store udsving på sort stål. Derfor var vi heller ikke forberedte på en situation med ustabile priser. Heldigvis er stabiliteten vendt tilbage, og det har da også været med til at gavne vores resultat,« fastslår Poul Bobach.

Kamp om folkOgså i Nordjylland har der været kamp om kvalificerede medarbejdere i jern- og metalindustrien, men noget stort problem ser Poul Bobach ikke.

»Vi har da ind imellem mistet en medarbejder, men via outsourcing og blandt andet ansættelsen af fem polske medarbejdere har vi kunnet kompensere for den situation. Jeg synes ikke, vi her og nu har noget problem,« konstaterer han.

Bobach Smedeværksted beskæftiger her og nu 40 medarbejdere.

Frem til maj i fjor var Poul Bobach formand for foreningen SMD, der repræsenterede godt 600 mindre og mellemstore virksomheder som fortrinsvis beskæftiger sig med fremstilling, reparation, handel og service inden for smede-, elektronik- samt vvs-branchen.

Foreningen blev i maj lagt sammen med Metalvarebranchens Arbejdsgiverforening og blev til foreningen Metal- og Maskinindustrien under Dansk Industri.

Den nordjyske ejerleder er fortsat medlem af Dansk Industris hovedbestyrelse.