Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Sådan måtte det ganske enkelt være for de danske el-installatører. Ledende medarbejdere fra landets el-firmaer mødtes nemlig flere gange om måneden - nogle gange flere gange om ugen - i El-installatørernes Landsforenings lokaler i Glostrup for at diskutere arbejdspladsvurdering.
Møderne viste sig imidlertid at være et skalkeskjul for omfattende kartelaktiviteter, der gjorde det muligt for hundredevis af el-installatører at fordele arbejdsopgaverne imellem sig til overpriser.
El-kartellet, der på mange måder ligner beskrivelserne af VVS-firmaernes ulovlige samarbejde, blev afsløret i 1998. Udover sladrehanke var det blandt andet kafferegnskabet over møderne i el-installatørernes hovedkvarter i Glostrup, det såkaldte Elfo-hus, der førte til myndighedernes gennembrud i sagen. Af kafferegnskabet fremgik nemlig en i høj grad alarmerende mødeaktivitet med den flagrende titel »Arbejdspladsvurdering«.
I alt 357 installatører over hele landet viste sig at være med i det vidt forgrenede el-kartel, der på bare ét år i 1998 kostede el-kartellet virksomheder og forbrugere 2,5 mia. kr.
Som det er tilfældet med VVS-kartellet omfattede el-kartellet Elmer en stribe af branchens største aktører. Elmers mest aktive medlemmer var således giganter som ABB Electric, Kemp & Lauritzen, Monberg & Thorsen samt Semco, der i dag er en del af Bravida Danmark.
Delte alle opgaver
Elselskabernes direktører, tilbudschefer og få andre nøglemedarbejdere kunne i ro og mag sidde sammen og fordele el-arbejder imellem sig - både store og små opgaver.
Kun ganske få af de største el-selskaber kendte til el-kartellets sande omfang, mens de mindre el-installatører alene kendte til deres egne små lokale »mestergrise«, som de aftalte sager hedder med et slangudtryk.
I lang tid efter afsløringerne fastholdt el-firmaerne over en bred kam deres uskyld, men fire prøvesager fik den retslige lavine til at rulle.
Nyborg-firmaet P.M. Installationer fik som det første en bøde på 90.450 kr. for ulovlig priskoordinering for 11 mio. kr. Derpå fulgte en bøde til Høyer & Clemmensen på 260.000 kr. for ulovlig priskoodinering for 30 mio. kr. samt en bøde på 300.000 kr. til el-firmaet E. Kallesøe for ulovlig priskoodinering for 35 mio. kr.
Rekordbøden
Dertil kommer den rekordstore bøde på 1,2 mio. kr. til Alliance-Eifa for ulovlig priskoordinering for 130 mio. kr. Bøden til Dansk El-Forbunds tidligere firma Alliance-Eifa blev et symbol på det afslørede el-kartels omfang blev.
Tilbage i 1998 var Alliance-Eifa med til at byde på i alt 120 licitationer til en værdi af 130 mio. kr. Sammen med kartellets øvrige kerne bestående af blandt andre branchegiganterne Monberg & Thorsen, Semco samt Siemens var Alliance-Eifa med til at aftale, hvem der skulle vinde licitationen.
I kølvandet på retssagerne udsendte Bagmandspolitiet over 100 såkaldte administrative bødeforlæg til involverede el-firmaer. Blandt andet indrømmede flere af kartellets største deltagere som Monberg & Thorsens EL-PRO, Kemp & Lauritzen, ABB samt Semco at have betalt bøder på op mod tre mio. kr. hver.
På den baggrund har myndighederne indkrævet godt og vel 25 millioner kroner som en direkte konsekvens af el-kartellet.
Til gengæld fik de involverede firmaer lov til at forblive anonyme i forhold til offentligheden. Navnene på giganterne Monberg & Thorsens EL-PRO, Kemp & Lauritzen, ABB samt Semco kom således kun frem for dagens lys, fordi selskaberne selv stod frem.
Med overpriser for milliarder af kroner og bøder for 25 millioner kroner synes el-kartellets medlemmer dog at kunne konstatere, at forbrydelse betaler sig.
Siden er der dog kommet nye konkurrenceregler med adgang til større bøder.