Det amerikanske statsunderskud rammer tallet 666

Statsunderskuddet i USA voksede i det seneste regnskabsår, der rummer både Barack Obama og Donald Trump på præsidentposten, og lander på en sjetteplads over alletiders største underskud i landets historie.

Foto: JIM BOURG. Det amerikanske statsunderskud voksede i det seneste regnskabsår og landede på 666 milliarder dollars for året. Her ses kongresbygningen Capitol Hill i hovedstaden Washington D.C.
Læs mere
Fold sammen

666 milliarder dollars.

Det er ifølge Reuters og andre amerikanske medier størrelsen af statsunderskuddet for USA i det regnskabsår, der er afsluttet 30. september i år. Dermed er underskuddet vokset med 14 procent i forhold til året før, hvor det landede på 586 milliarder dollars.

Underskuddet for det første år, der både indeholder en Barack Obama og en Donald Trump i landets højeste embede, udgjorde dermed 3,5 procent af landets BNP. Ifølge Wall Street Journal var underskuddet det sjettestørste i landets historie, og det kom til trods for, at man kunne notere rekordhøje indtægter for staten på 3.315 milliarder dollars, hvilket var en procent højere end året før. For udgifterne steg samtidig med tre procent til rekordhøje 3.981 milliarder dollars.

De røde tal på statsbudgettet kommer i en tid, hvor præsident Donald Trump forsøger at få gennemført en omfattende forandring af landets skattesystem, der skal medføre skattelettelser i størrelsesordenen seks billioner dollars. Skattelettelser, der ifølge Donald Trump vil betale for sig selv gennem den økonomiske vækst, de angiveligt skulle skabe.

Det samlede amerikanske statsunderskud er nu vokset til over 20.000 milliarder dollars.