Det amerikanske arbejdsmarked skuffer kraftigt

Læs mere
Fold sammen

Det amerikanske arbejdsmarked skuffede kraftigt, viste en rapport fredag.

Den månedlige rapport over udviklingen på arbejdsmarkedet viste en jobskabelse i marts på blot 126.000 nye arbejdspladser uden for landbruget. Det var langt mindre end forudset, idet analytikerne havde estimeret en stigning på 245.000 personer ifølge en undersøgelse foretaget af Bloomberg News.

Og for at føje spot til skade blev februar-jobskabelsen nedrevideret fra 288.000 til 264.000.

Samtidig viste arbejdsløsheden fortsat 5,5 pct., hvilket dog var som forudsat af økonomerne.

Dagen forinden var der ellers gode takter i form af et lavere antal nye ledige i arbejdsløshedskøen. Antallet af nytilmeldte ledige løb op i 268.000, hvor der var ventet 286.000 nye personer.

Som et lille plaster på såret steg de meget vigtige gennemsnitlige timelønninger, der i en periode har været et springende punkt for centralbanken, med 0,3 pct. på månedsbasis mod en ventet stigning på 0,2 pct.

På årsbasis steg lønningerne med 2,1 pct. mod en ventet stigning på 2,0 pct. De lidt højere stigningstakter kommer efter en periode med lavere vækst end forudset.

Umiddelbart gav den skuffende rapport anledning til fald i de amerikanske aktiefutures, og faldet holdt weekenden over.

Det er især virksomhedernes faldende indtjening, der nu sætter sig præg på hele arbejdsmarkedet.

- Jeg er bange for, at indtjeningen vil udvikle sig endnu svagere. En ting der ville være godt, er en øget ansættelsestakt, men efter dagens data er det usikkert.

Hidtil har virksomhederne været i stand til at fremvise bedre indtjening på grund af forbedret effektivitet og højere produktivitet, men jeg er ikke sikker på, hvor meget mere, der kan komme fra den kant, lød det fra chefhandler Ron Anari fra ICAP i New Jersey til Bloomberg News kort efter beskæftigelsesrapporten var offentliggjort.

S&P futuren faldt 0,7 pct. efter arbejdsmarkedsrapporten var offentliggjort.

/ritzau/FINANS