Det A.P. Møllerske virksomhedsunivers

A.P. Møller Gruppen med over 60.000 ansatte består af omkring 1.000 selskaber i alle kroge og afkroge af verden. Langt den overvejende del er 100 procent ejede datterselskaber. Nogle selskaber er mere kerneselskaber end andre. Shipping ved containerdrift og tankers er ligesom olie og gas kernen i virksomheden. Odense Staalskibsværft, containerfabrikken i Tinglev og flyselskabet Mærsk Air er vigtige, men ikke nødvendige. Længst ude i periferien ligger selskaber som Roulunds og Rosti, der er sat til salg.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>A.P. Møller er både før og efter den store forkromede fusion en international topvirksomhed helt i sit eget univers. Set fra omverdenens side på godt og ondt.

Analytikere, virksomhedseksperter og ihærdige erhvervsjournalister har i årtier forsøgt at dykke ned i koncernen - uden synderligt held. Ingen uden for inderkredsen har i realiteten nogen anelse om, hvordan gælden er sammensat, størrelsen af særlige aktieposter eller hvordan koncernen skruer sine skattearrangementer sammen.

Pludselig er værdier for milliarder af kroner myldret frem fra gemmerne i forbindelse med fusionen og det første konsoliderede koncernregnskab. Men der kan ligge endnu flere milliarder på hylderne.

Eksempelvis bogfører koncernen beholdningen af egne aktier til nul kroner. Det er helt i overensstemmelse med årsregnskabsloven, men det betyder, at værdier for fem til ti mia. kr. er værdiansat til nul kroner.

De fleste selskaber er nu direkte eller indirekte konsolideret ind i det børsnoterede selskab A.P. Møller - Mærsk A/S. Men der er fortsat undtagelser.

Bl.a. Maersk Broker (skibsmæglervirksomhed.) Dette selskab ejes fortsat 100 procent personligt af Mærsk Mc-Kinney Møller.

Ejerandelen i husbanken Danske Bank har haft næsten mytologisk skær. Gætterierne har været mange. Og for nogen tid siden dukkede der da også pludselig en meddelelse op om, at A.P. Møller ejer 15,69 procent af Danske Bank. Nu gættes der på, at denne ejerandel i realiteten er større.

Esplanaden har normalt sin egen mand i Danske Banks bestyrelse. Pt. er det A.P. Møllers finanschef, Eivind Kolding, der netop er kommet ind som næstformand i Nordens børsmæssigt mest værdifulde bank.

Interessentskab
Specielt er også forholdet til den 50 procent store ejerandel i Dansk Supermarked. En slags passiv investering. Helt undtagelsesvis har A.P. Møller afstået fra indflydelse. Dette dynasti styres enevældigt af den århusianske storkøbmand, Herman Salling. A.P. Møller får sendt en check på udbyttet én gang om året.

Firmaets ledelsesopbygning er også en sjældenhed. Normalt har en virksomhed en direktion af mennesker af kød og blod. Sådan er det ikke i A.P. Møller. Her hedder direktionen Firmaet A.P. Møller I/S. Et interessentskab som er korresponderende reder.

Dette interessentskab har fem partnere. Og de er i høj grad af kød og blod. Formanden himself, hr. Møller, samt skibsreder og daglig chef, Jess Søderberg, skibsreder Knud E. Stubkjær, skibsreder Tommy Thomsen og partner Kjeld Fjeldgaard (olie og gas.) I hverdagens verden udgør de sidste fire således direktionen.

Det særlige ved partnerne - samt yderligere nogle nøglemedarbejdere og direktører - er, at de ejer andele og delejerskabe af bestemte skibe. Det giver dem erhvervsmæssige skattefradrag, og kan altså betyde lidt ekstra til den private husholdning udover den faste løn.

Kun få uden for Esplanaden kender til den komplicerede og særegne virksomhedsopbygning - og de medfølgende skattefordele.

Trods fusion og strømlining er A.P. Møller ikke for sarte sjæle. Det A.P. Møllerske virksomhedsunivers befinder sig i sin helt egen galakse.