Derfor tror bookmakerne ikke på brexit

Det er svært at blive klog på meningsmålingerne forud for den britiske afstemning om fortsat EU-medlemskab. Men bookmakerne er ikke i tvivl: Briterne bliver i EU.

REUTERS/Luke MacGregor (BRITAIN) Fold sammen
Læs mere
Foto: LUKE MACGREGOR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis du tror, at brexit bliver en realitet efter torsdagens britiske folkeafstemning, så er der gode penge at tjene.

Hos Danske Spil får man nemlig pengene fire gange igen, hvis man spiller på, at briterne stemmer nej. Et ja giver til gengæld pengene 1,22 gange igen.

Og selv hvis man ikke er en spillefugl, er der grund til at kigge mod bookmakerne, hvis man vil forudsige torsdagens valgresultat. Spiludbyderne har nemlig vist sig forbløffende træfsikre i deres forudsigelser af valg og afstemninger. Faktisk i højere grad end meningsmålinger og exit polls.

Eksempelvis forudså meningsmålingerne forud for det seneste parlamentsvalg i Storbritannien et uhyggeligt tæt løb. »Det kan ikke blive tættere,« skrev den velansete britiske avis The Guardian. Virkeligheden viste sig dog at være en helt anden, da det konservative parti fik absolut flertal for første gang i 23 år.

Læs også: Her er de to scenarier for det britiske valg.

Også ved den britiske EU-afstemning, viser meningsmålingerne tæt løb mellem jasigerne og nejsigerne, men bookmakerne er mere klare i spyttet.

»Oddsene har jo en tendens til at få ret i sidste ende. Hvad den helt konkrete årsag til det er, det er svært at sige. Jeg tror mange gange, at det spiller ind, at vælgerne bliver mere tryghedssøgende, når valget nærmer sig, og vælger så vælger flere også at stemme det sikre, som alt andet lige er at blive i EU,« siger Jesper Kristoffersen, der er oddssætter i Danske Spil.

Han forklarer, at Danske Spil har valgt at lægge sine odds tæt op af de britiske bookmakere, men han vil gerne give et bud på, hvorfor tilbagebetalingsprocenten på »remain« er markant lavere end på »leave«.

»Der er jo stadig en masse unge vælgere i England, som de gerne vil have i stemmeboksen, og får de dem i stemmeboksen, så tilsiger rygterne også, at det bliver et ja til at forblive i EU, fordi de er mere pro EU end de ældre er,« siger Jesper Kristoffersen. Han peger på, at mordet på den britiske politiker Jo Cox ligeledes har været med til at vende stemningen forud for valget.

»Men grundlæggende har vi ikke mere information end dem, der sidder og ser TV2 News og Deadline hele dagen,« understreger Jesper Kristoffersen.

Kigger man på Danske Spils omsætning, så er der ikke nogen tvivl om, at de danske spillere tror på et brexit.

»De tænker, at der ligger værdi i at spille på, at briterne vælger at forlade EU fordi, oddset er højt, mens meningsmålingerne viser fifty fifty,« siger Jesper Kristoffersen.