Derfor står Wall Street stille kl. 14.30 i dag

Efter stor spekulation om, hvorvidt Fed snart vil begynde at nedtrappe sit omfattende opkøb af obligationer - og dermed lukke for pengeslusen - bliver dagens rapport fra det amerikanske arbejdsmarked anset som særdeles vigtig.

Dagens beskæftigelsesrapport fra USA kan have stor effekt på aktiekurserne. Fold sammen
Læs mere
Foto: LUCAS JACKSON
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Klokken 14.30 i dag går tiden i stå - i hvert fald på Wall Street, fondsbørsen og andre steder, hvor investorer flokkes.

Da lander nemlig den månedlige beskæftigelsesrapport fra USA, der afslører, hvor mange amerikanere, der er kommet i lønnet arbejde i maj måned.

Det månedlige nøgletal får ofte den lidt fortærskede titel, Kongen af Nøgletal, fordi resultaterne har en stor påvirkning på aktiekurser, renteniveauer og valutapriser.

Dagens tal tillægges stor betydning

Og dagens tal er blevet hypet endnu mere af makroøkonomer, fordi de bliver koblet sammen med Den Amerikanske Centralbank, Feds opkøbsprogram.

Den seneste tid har spekulationer om Feds ageren næsten sat de almindelige mekanismer på markederne ud af kraft. Gode nøgletal fra USA er blevet tolket negativt, fordi de kunne indikere en hurtigere nedtrapning af obligationsopkøbene, og omvendt.

»Repræsentanter for Fed har været ude at sige, at de ville begynde at aftrappe opkøbene, når de ser en solid vækst i beskæftigelsen og er nogenlunde sikre på, at den vækst vil fortsætte,« siger Kim Fæster, der er senioranalytiker i Jyske Bank og fortsætter:

»Og det er der én af Fed-folkene, der har været så venlige at oversætte til, at grænsen ligger på 200.000 beskæftigede i en periode på seks måneder. Det vil sige, hvis vi f.eks. får et rigtigt godt tal på 200.000 eller derover, så vil man sige, at der sandsynligvis en pæn risiko for, at Fed fremrykker sin aftrapning af opkøbene,« siger han til Berlingske Business.

Forventning om 163.000 nye i job

I løbet af de seneste seks måneder er der gennemsnitligt skabt 208.000 job om måneden. Så høje regner de færreste økonomer dog ikke med, at dagens tal bliver.

Ifølge estimater indsamlet fra 90 økonomer af nyhedsbureauet Bloomberg er der en medianforventning om, at der i maj måned er kommet 163.000 amerikanere i beskæftigelse - hvilket svarer stort set til aprilresultatet på 165.000.

Arbejdsløshedsprocenten forventes at blive holdt på 7,5 procent, hvilket er laveste niveau i fire år. Helt så positiv er Kim Fæster dog ikke. I hovedsædet i Silkeborg har han regnet sig frem til, at der sandsynligvis kun er kommet 150.000 nye amerikanere i arbejde sidste måned.

Jyske Bank-analytikeren har blandt andet skelet lidt til en række dårlige nøgletal, der er rullet ind fra USA på det seneste. Blandt andet viste såkaldte ISM-tal i sidste uge, at amerikanske industrivirksomheder har oplevet en tilbagegang i både produktion og ordreindgang.

Men den helt store joker er, om effekten af de voldsomme budgetbesparelser i USA - især indenfor militæret - kan aflæses i dagens tal.

»Det har været temmelig vanskeligt at få et overblik over, hvornår de her automatiske besparelser ville begynde at slå igennem. Men efter sigende er der begyndt at komme meldinger om, at de er begyndt at slå igennem.

Opkøb for 85 milliarder dollar

Den Amerikanske Centralbank begyndte sidste efterår det omfattende obligationsopkøbsprogram, der indebærer, at den nu samlet køber realkredit - og statsobligationer for 85 milliarder dollar hver eneste måned.

Det har styrket økonomien, fordi det har presset renterne ned, og dermed eksempelvis betydet, at amerikanske virksomheder og boligejere har kunne låne billigere.

Det har også haft en stor betydning på aktiemarkederne, der har slået den ene rekord efter den anden i år, fordi investorerne er blevet mere risikovillige. Men frygten er nu, om centralbankens opkøb er blevet så solide støtteben, at de finansielle markeder har fået svært ved at stå selv.

»Pointen er, at markederne er i tvivl om, hvorvidt økonomien kan holde sig oppe ved egen kraft og om det her opsving er selvbærende. Det afhænger af en række faktorer, som hvordan beskæftigelsen, lønningerne og huspriserne udvikler sig,« siger Kim og fortsætter:

»Fordi hvis renterne pludselig kommer til at stige uden at indkomsterne stiger, så vil der være nogle husholdninger, der bliver nødt til at skære ned på forbruget. Det vil så ramme virksomhederne og så videre. Så man er tvivl om, hvorvidt økonomien er stærk nok på nuværende tidspunkt,« siger han.

Også Sydbank og Nordea har lavere forventning til dagens tal, end de 163.000, der altså er dagens konsensusforventning, mens Danske Bank er optimistisk og regner med 180.00.

De fleste investorer er tilsyneladende skeptiske forud for dagens tal, eftersom de europæiske aktiemarkeder har startet dagen i rødt.