Derfor lukker Walmart butikker

Internethandlen truer nu de store kæder, for amerikanerne går mere og mere på nettet, ikke alene for at handle, men også for at sammenligne priser.

Walmart lukker nu 154 forretninger i USA som konsekvens af den øgede internethandel i USA. Foto: Jonathan Alcorn/Reuters Fold sammen
Læs mere

Man skulle tro, at amerikanerne var fremme i skoene, når det drejer sig om at udnytte internettets muligheder for at handle og sammenligne priser. For det er trods alt USA, der har stået for langt den største del af udviklingen af nettet. Men det er ikke tilfældet. Amerikanske forbrugere har været mere sløve end f.eks. danskerne med at bruge nettet til handel af alle typer af varer.

Men også på denne side af Atlanten er der sket et voldsomt skred i forbrugervanerne, og det har fået internethandlen til at eksplodere i et omfang, så Walmart nu føler sig tvunget til at lukke 154 forretninger i USA og en lang række andre butikker i andre lande og satse på en ny strategi. Selvfølgelig ikke alene på grund af væksten i handlen på nettet, for der er også mange andre faktorer i spil her. Men det bliver nævnt som en af flere årsager. Og det er værd at holde øje med.

Walmart er selv gået ind i det boomende internetmarked, men ikke hurtigt nok til at få del i den stigning på ni procent, som handlen på nettet er steget med i 2015. Så en af USAs mest kendte handelskæder lukker butikker og fyrer på verdensplan 16.000 medarbejdere for at få frigjort kapital til at satse på andre områder. Et amerikansk klenodie inden for handel mærker krisen for den type virksomheder, der har satset alt for meget på at have store butikker overalt.

Walmart har også de seneste par år haft en lang række andre udfordringer blandt andet med en meget målrettet kritik af deres lave lønninger. Flere steder er åbningen af nye gigantsupermarkeder blevet mødt med omfattende kritik især fra fagforeningerne i en sådan grad, at Walmart er blevet tvunget til at sætte minimumslønnen op og har satset stort på TV-reklamer, som forsøger at fortælle, at Walmart også er en arbejdsplads, der tilbyder deres ansatte uanede muligheder for avancement og for spændende job internt i koncernen.

Men det har ikke virket. Kunderne svigter Walmart. 70 procent af amerikanerne går nu på nettet og undersøger grundigt prisforskellene på større indkøb. Og hvad der er værre: De er også begyndt at bestille de samme varer på nettet, fordi det er blevet betydeligt mere lukrativt end for få år siden, da mange af internetforretningerne tilbyder meget lave priser også for at få leveret varen til døren.

Walmart har alt for længe ignoreret en internetstrategi, som de faktisk har haft liggende siden 1999, da Amazon.com for alvor begyndte at sætte sig på markedet for nethandel. Amazon var en lille virksomhed dengang, men dog med en så overbevisende spirende vækst, at mange kunne se, at der var ved at ske noget nyt. Men Walmart gik i den modsatte retning og ekspanderede på et marked, der var ved at dø. Det har altså nu ført til lukningen af masser af butikker.

Det er ikke kun i USA, at der vil blive lukket en del butikker. Også i Sydamerika, især i Brasilien, vil gigantkæden lukke flere forretninger, og selv om ledelsen i Walmart understreger, at det her tilsammen kun udgør én procent af virksomhedens årlige salg, som sidste år lå på 486 mia. dollar, så er signalværdien stor. Investorerne vil tillige komme til at mærke det ved, at en stor del af overskuddet skal gå til omstrukturering, hvilket har fået virksomhedens aktier til at falde i fredags.

Selv om internet-handel lige nu kun udgør godt syv procent af den samlede handel i USA og ifølge Bizzreport ventes at stige til over ti procent i 2019, så er det marginalerne, der betyder noget her. Det er især de store varegrupper som møbler og køleskabe, TV og diverse elektroniske produkter, der bliver købt – netop en del af dem, som Walmart også satser på i deres store shoppingcentre.

Derfor vil der også blive satset på at udvikle det, der er nødvendigt, for at forbedre handlen på nettet, selv om det stadig er usikkert, hvor stor en gevinst Walmart vil få ud af en sådan investering. For Walmarts primære kunder har ikke været dem, der har været mest på nettet, selv om det er ved at ændre sig langsomt. Væksten er der, men selvfølgelig vil der altid være tvivl om, hvornår kunderne i stor stil går over til næsten udelukkende at handle på nettet.