Derfor er Lundbeck presset til betydelige milliardopkøb

Lundbeck er presset til opkøb, fordi det kniber med selv at opfinde nye topsællerter. Men det er dyrt – og farligt. Topchefen Deborah Dunsire skal lykkes med det nye opkøb – hun er simpelthen ansat til at »genopfinde« Lundbeck.

Lundbecks nye topchef, Deborah Dunsire, er presset til storopkøb. Nu lægger hun 13 mia. kr. på bordet – og »failure is not an option«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Arkivfoto: Thomas Lekfeldt

Verden skriger på vækst. Og kan en virksomhed ikke skabe vækst ved egen hjælp, må virksomheden ud på markedet og købe op for milliarder. Problemet er bare, at man risikerer at købe katten i sækken. Det kræver stærk styring og ledelse for at lykkes.

Medicinalkoncernen Lundbeck har kastet sig ud i et stort opkøb til samlet 13 mia. kr. for den amerikanske biotekvirksomhed Alder BioPharmaceuticals. Alder har lovende produkter i pipelinen. Præparater, som i heldigste fald – og hvis de amerikanske myndigheder FDA giver grønt lys – kan være på markedet i 2020.

Lundbeck forsøger naturligt nok at sælge budskabet om opkøbet som et offensivt træk. I virkelighedens verden er der dog tale om et defensivt træk.

Lundbeck og dets nye topchef, Deborah Dunsire, har i længere tid været presset. Omsætning og indtjening er under pres, pipelinen er ikke imponerende, virksomheden står over for snarlige udløb af patenter, og så er der børsmarkedets pres. Aktien har det seneste år taget turen sydover med et fald på knap 40 pct.

Det er der forskellige forklaringer på, blandt andet et stort udbytte. Men skjules kan det ikke, at Lundbeck er en virksomhed, der pinedød må ud på opkøbsmarkedet for at holde gang i forretningen, hvis Lundbeck også skal være i live om 5, 10 og 15 år.

»Set udefra ligner Alder-opkøbet et »alt eller intet« for topchefen Deborah Dunsire.«


Købet af Alder er et dyrt opkøb. Lundbeck giver Alder-aktionærerne en præmie på 89 pct. på aktiekursen. Det er voldsomt. Lykkes det Lundbeck at få det nye Alder-produkt, eptinezumab til forebyggelse af migræne, igennem svære godkendelser hos de amerikanske FDA-myndigheder, kan købet vise sig at være en guldgrube. Hvis ikke er det en eklatant fiasko for Deborah Dunsire. Risikoen er høj.

Set udefra ligner Alder-opkøbet et »alt eller intet« for topchefen Deborah Dunsire, der kom til i efteråret 2018. Hun afløste den tidligere højtprofilerede topchef Kåre Schultz. Han havde skåret Lundbeck til omkostningsmæssigt, men ikke fundet »fremtiden«. Det er Dunsires succeskriterium at gøre det meget sværere job, nemlig at finde de rigtige opkøb og gennemføre dem med succes.

Købspriserne i medicinal- og biotektindustrien er presset voldsomt i vejret. For knap et par år siden forsøgte Novo Nordisk sig med et opkøb af belgiske Ablynx. Trods et par forhøjelser af det oprindelige tilbud overtrumfede konkurrenten Sanofi buddet fra Novo Nordisk markant, og Novo Nordisk valgte at trække sig i det kapløb.

Ablynx-aktionærerne kunne se deres aktier stige med over 100 pct. i løbet af få måneder som følge af opkøbskampen. Novo Nordisk trak sig, selv om Bagsværd-virksomheden så rigeligt havde de økonomiske muskler.

Lundbeck er en lilleput i den internationale medicinalverden, når det kommer til økonomiske muskler. Valby-koncernens styrke er findyrkningen af det helt særlige og meget svære område for hjerneforskning og udvikling af præparater til psykiske lidelser og andre hjernesygdomme.

Mens Novo Nordisks potentielle opkøb af Ablynx ville være et greb i lommen for den rige Novo Nordisk-koncern, betyder Lundbecks opkøb af Alder, at lommerne tømmes. Prisen på de 13 mia. kr. betales dels med egne likvider, dels med bankfinansiering.

Opkøb af andre virksomheder er en svær øvelse. Omkring halvdelen af fusioner og opkøb mislykkes med det resultat, at enorme værdier destrueres.

Herhjemme er det især transport- og logistikkoncernen DSV, der har vist sig som »verdensmester« i at gennemføre opkøb med succes. Først og fremmest med en benhård indsats fra ledelsen fra dag et.

Deborah Dunsire har i sit eget ejerbagland en langsigtet investor, nemlig Lundbeckfonden, som ejer 69 pct. af det børsnoterede selskab. Det giver en vis form for ro for topledelsen og mulighed for langsigtede strategier.

Men lykkes Lundbeck-topchefen ikke med sin fortælling om Alder-opkøbet, og mister det ofte utålmodige børsmarked tilliden, så kommer der et tidspunkt, hvor også selv en langsigtet fondsinvestor begynder at ryste på hånden.

Derfor er Deborah Dunsire pisket til at levere med succes på dette opkøb. Eller som Vestas i sin tid så poetisk udtrykte det: »Failure is not an option

Jens Chr. Hansen er Berlingskes erhvervskommentator