Der spares markant – alligevel er Europa stadig fanget i gasklemmen

Trods faldende temperaturer spares der fortsat markant på gassen. Dette alene vil dog ikke være tilstrækkeligt.

Som vinteren er ankommet til Europa, er behovet for gasbesparelser steget tilsvarende. Fold sammen
Læs mere
Foto: Maxim Shipenkov/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mange regnede formentlig med, at europæernes evne til at spare på naturgassen ville blive udfordret, så snart de koldere måneder meldte deres ankomst.

Noget tyder dog på, at dette ikke er tilfældet.

I både oktober og november faldt efterspørgslen på gas med omkring en fjerdedel sammenlignet med de seneste fem års gennemsnit.

Det skriver Financial Times.

I Europas to mest gasforbrugende lande, Tyskland og Italien, faldt efterspørgslen med henholdsvis 23 og 21 procent i november.

Ifølge Tom Marzec-Manser fra energikonsulentfirmaet ICIS er det især et fald i industrien, der driver besparelserne. De højere priser har fjernet noget af incitamentet, forklarer han til Financial Times.

Lune efterårstemperaturer har hjulpet til, men i de seneste to uger er temperaturerne for alvor begyndt at falde i Europa.

Helt central er stadig diskussionen om næste vinter. Hvis ikke de europæiske lande formår at spare yderligere på gassen, vil gaslagrene række.

»Efterspørgslen skal være lavere end niveauet før krigen for at have tilstrækkelig lagerbeholdning« til næste vinter, siger Alex Tuckett, økonomichef i konsulentfirmaet CRU Group ifølge Financial Times.

Spørgsmålet er, hvor meget efterspørgselsreduktion, der er behov for, og »hvor smertefuldt det vil blive«.

De europæiske naturgaspriser ligger markant lavere end i midten af august, da de toppede. Priserne er dog stadig cirka 50 procent højere, end de var for et år siden, mens de er steget med otte procent i løbet af den seneste måned.